Дузина безплатни прожекции за гостите на фестивала за съвременен танц

Събитията, съпътстващи седмото издание на ONE DANCE WEEK – Пловдив, 28.08 – 06.09 започват днес с първата безплатна прожекция, включена в кинопрограмата на фестивала. Филмите в нея разкриват историята на танцовото изкуство, проследяват житейската и творческа биография на световноизвестни хореографи, танцьори и артистични мениджъри,  показват как чрез движенията на тялото човек променя себевъзприятието и мирогледа си, свиделстват за примери, в които танцът променя човешки живот и дори го спасява.

Прожекциите ще се състоят в офиса на ЕДНО в пловдивския квартал Капана на ул.  Христо Дюкмеджиев 10, а входът е свободен. Селекцията включва класически танцови филми, както и исторически, биографични, документални и художествени кино разкази за едно от най-увлекателните изкуства.

Програмата стартира с 3 филма на Вим Вандекейбус – Въпреки копнежите и желанията, Сребро и Отсега нататък. Те се концентрират върху невъзможността да обясним най-дълбоките си желания и страсти,  които намират израз в мечтите и сънищата.

Немските документални филми Покана за танц и Фолкванг среща Африка разказват съответно историята на известните хореографи Герда Кьоних и Хенриета Хорн, които отиват в страни от третия свят, за да разработят цялостно нови танцови композиции и да изследват разпространението на тенденциите в съвременния танц по света.

История на танца за екран съдържа внушително количество архивни кадри с участието на най-великите танцьори и хореографи на XX и XXI век, в комбинация със задълбочени интервюта с личности, белязали трайно съвременната танцова сцена.

Сънища за Вавилон  разказва историята на неподражаемия Сиди Ларби Черкауи по пътя към неговото духовно себепознание, а Кейдж/ Кънингам ни среща с композитора Джон Кейдж и хореографа Мърс Кънингам. двама от най-великите американски артисти на всички времена, които предизвикват революционни промени в своите области на изява.

Зрителите ще имат възможност да видят още Три балета на Иржи Килиан, В духа на Дягилев, в който някои от най-успешните хореографи на нашето време дискутират влиянието на Серж върху съвременния танц, както и филм посветен на пионера в експресионистичния танц Мери Вигман. Нула градуса представя забележителното сътрудничество между четири от най-уважаваните съвременни артисти -  Черкауи, Акрам Хан, Нитън Сони и Антъни Гормли.

През август Офисът на ЕДНО в Пловдив ще бъде отворен за всички приятели на танца, които искат да научат повече за историята му и основните фигури на световната сцена. Повече информация за кино програмата може да намерите на edno.bg, а точни часове на прожекциите - в календара ни. Очакваме ви, обръщат се към публиката организаторите на феста. Кино програмата на ONE DANCE WEEK се излъчва с подкрепата на Лидл България.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…