Подготвят специалната програма „Отворени изкуства“, като за нея екипът на Нощта отправя покана към куратори – водещи имена от областта на киното, литературата, театъра и визуалните изкуства, за да разработят специален проект за фестивала

Дванайсетото издание на емблематичния пловдивски фестивал НОЩ/Пловдив ще се проведе на 23-и и 24-и септември. Със своята многохилядна публика Нощта е едно от най-големите културни събития в страната, което всяка година превръща Пловдив във водеща културна дестинация. Очаквано, дванайсетата Нощ ще предложи разнообразна програма с над 140 събития на над 70 локации в целия град. Наред с традиционните програми „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“ и „Малката нощ“ фестивалът ще включи и специалната програма „Отворени изкуства“. За нея екипът на Нощта отправя покана към куратори – водещи имена от областта на киното, литературата, театъра и визуалните изкуства, за да разработят специален проект за фестивала.

В направлението за театър ще видим премиерната за България прожекция на постановката „Хамлет“. Автор и селекционер на кино програмата – „Нощта е кино“ пък е  режисьорът Майя Виткова, чийто дългометажен дебют я отведе до престижния фестивал „Сънденс“.Специални гости на събитието са Кристофър Шварц, мениджър на Консерваторията на Американския филмов институт и колегата му Андрю Пагана, които ще представят филмовата програма от института.

Литературата среща театъра в проекта на Стефан Иванов и Станислав Кертиков „Поети срещу актьори“, също част от специалната програма „Отворени изкуства“. Танцът пък среща България с Корея в иновативния проект Common Ground  на Театър „АТОМ“ и Проект UNIT 828384 (Jo Hyun Sang, Kil Seo Young, Lee Jung In, Lee Seung Ju) в „Малката Базилика“. Проектът „Цветът на Космоса“ на френския художник Максим Бондю и куратора Емил Урумов е продължение на миналогодишното им участие в Нощта. Година след като стартираха художественото си изследване на емблематичното кино „Космос“, те ще представят творбите, разработени специално за мястото и за фестивала.

Нощта традиционно открива нови пространства за култура, а тази година и ги създава: едно от тях е мобилна сцена на открито – FLUCA Австрийски културен павилион. Основната цел на куратора  на проекта е Урсула Мария Пробст, австрийското архитектурно студио – tat ort и местните архитекти от Студио Дуо е да превърнат карго контейнера в отворена платформа за голям брой публични събития. За програмата ще се погрижат партньорите от SARIEV Contemporary, фондация „Отворени изкуства“, artnewscafé и FLUC (Виена), които ще обживят Австирйския културен павилион с творби на български и австрийски художници до средата на месец октомври.

Другото пространство пък преминава границите на физическото, за да разшири обсега си във виртуалното – това е Creative Media Lab, нова платформа за технологии, интерактивно съдържание и изкуство, водена от израелеца Барак Корен и Петко Танчев.

Програмата „Отворени изкуства“ е допълнена от премиерата на обновената Алтернативна карта на Пловдив с нови маршрути и турове по локациите от тях, както и от съвместния проект на фондацията и галерия SARIEV Contemporary – „15 минути слава“ за вдъхновяващи презентации на млади съвременни художници.

Другата добра новина за почитателите на Нощта е, че повечето музеи и галерии ще бъдат достъпни за посетители и през двете фестивални вечери. А голямата изненада е официалното парти на Нощта на 23 септември, на което специален музикален гост е не кой да е, а световно известният австрийски DJ – Петер Крудер.

Пълната програма на Нощта ще бъде достъпна в специалното мобилно приложение night.bg, което е най-добрият начин да планирате своя нощен тур.

Повече информация и детайли за събитието може да прочете на night.bg.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…