Етнографски музей става музикална арена отново утре вечер с поредното събитие от програмата на 51 Международен фестивал на камерната музика в Пловдив. Чуждестранното участие този път се характеризира с пловдивска връзка. Пловдивчанка е гастролиращата от САЩ цигуларка Даниела Щерева. Пловдивски корени е пуснала от 30 години пианистката Ирен Капеловска. И двете дами са част от 70-годишната история на НУМТИ „Добрин Петков“. Даниела е завършила това училище, а Ирен е сред преподавателите му от 1990-а досега.
След НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София, цигуларката  продължава обучението си в Университета в Луизиана (САЩ) по покана на проф. Кеворк Мардиросян, при когото завършва магистратура. Редят се специализации, конкурси, отличия. Била е  концертмайстор и оркестрант в различни симфонични оркестри в Питсбърг и Бостън. Понастоящем има постоянен договор в „Нейпълс симфони” във Флорида (САЩ), преподава цигулка и участва в многобройни камерни и солови концерти.

Ирен Капеловска е била солист на Пловдивската филхармония и Симфоничния оркестър на Хасково. Има активна концертна дейност в България, Австрия и Полша като камерен изпълнител и партниращ пианист. Като акомпанятор е носител  на почетни отличия и дипломи от национални и международни конкурси, както и на наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Златна лира” за високи художествени постижения.

Щерева – Капеловска ще изпълнят творби от В. А. Моцaрт, П. Сaрaсaте, Кл. Дебюси–Я. Хайфец, Я. Сибелиус, E. Изаи, К. Шимaновски, Фр. Пуленк, П. Владигеров.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…