АСЕМ подготвя серия инициативи за запознаване на публиката със строителството с естествени материали

В седмиците преди първото издание на мултижанровия TRANSFIGURATION FESTIVAL (6-9 август), Асоциацията за строителство с естествени материали (АСЕМ) стартира поредица от инициативи, насочени към традиционните строителни техники и съхраняването и възраждането на интереса към културното наследство на архитектурно-историческия резерват село Долен – домакин на събитието. 

В рамките на фестивалните дни в едно от изложбените пространства ще се проведе ротационната експозиция “Минало, Настояще, Бъдеще“, където ще бъдат изложени исторически кадри от архивите на Нaционалния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), материали от досегашната работа на терен, както и от проучванията и дейностите, случващи се това лято в рамките на поредицата подготвителни лагери на TRANSFIGURATION FESTIVAL. Ще бъдат включени и кадри от филмите, заснети на територията на село Долен и община Сатовча като избраният съвсем наскоро любим български филм на родната публика “Време разделно“, “Изпитът“ и други.

За хората, които искат да се потопят в мистиката и красотата на архитектурно- историческия резерват в село Долен, ще бъде подготвена специална информативна обиколка на селото по време на феста, която ще се води на български и английски.

Село Долен е архитектурен и исторически резерват, съхранил духа на българското през вековете. Затова и целта е цялата фестивална инфраструктура, която ще обхване землището на селото, да бъде в хармония с тиклените къщи и калдъръмените улички. 

В поредицата от доброволчески и обучителни лагери АСЕМ има за цел да свърже местни майстори и заинтересованите от занаята хора в съвместен проект, който да осъществи приемствеността и предаването на тънкостите в работата с глина, камък и дърво. В предстоящите лагери, освен да помогнат за създаването на практични и съобразени с естеството на архитектурния резерват условия за TRANSFIGURATION FESTIVAL, доброволците ще се научат да работят с естествени строителни материали и да се срещнат с местни майстори и занаятчии, от които да почерпят познания. Така ще бъдат проучени и съхранени особеностите на местната архитектура, символика и обичаи, и по-лесно биха могли да се вземат реалистични мерки за запазването на сградния фонд.

Лагерите ще бъдат разделени на три етапа от 20 до 30 юни, от 8 до 28 юли и от 15 юли до 10 август. Повече подробности за всеки от тях ще научите на този линк:

https://www.facebook.com/transfiguration.festival/posts/380054298869659

Очаквайте скоро обявяване на още съпътстващи събития и програми, както и анонсиране на програмата на TRANSFIGURATION FESTIVAL по дни и подробности за участниците и различните инициативи в рамките на фестивала.

Билети за четирите дни на фестивала, включващи още място на охраняеми паркинг и къмпинг зони и транспорт от Гоце Делчев и селата около Долен до фестивалната зона и обратно, можете да намерите на цена от 130 лева в мрежата на Eventim.

Уебсайт на АСЕМ:

http://www.asem-bg.org

Уебсайт на Transfiguration Festival:

http://transfiguration-festival.com

Събитието във Facebook:

https://www.facebook.com/events/1404218466569008/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…