Работата по ремонта на Стайновата къща на Таксим тепе се активизира със затопляне на времето. От няколко дни на любимата на пловдивчани "Баухаус" къща, проектирана от архитект Светослав Грозев, има множество работници, а около църквата "Свети Никола" е пълно с микробуси, внасящи строителна техника. Работата се вижда от целия град, но информационна табела засега не се забелязва.

Притеснение на пловдивчани от последните дни е зид от нови тухли, който се забелязва дори от Главната улица. Съмненията са, че архитектурната ценност се разширява с нови етажи и обеми.

Детайлната проверка на KAPANA.BG показва, че новият тухлен зид е върху старите обеми. Трети етаж на сградата, който съществува още от оригиналния проект, се надстроява с два реда тухли или около 50 см. Този трети етаж бе силно пострадал от времето и на места е изливан бетон, който да възстанови разрушените от годините безстопанственост трегери. Върху тях се редят - до момента - два реда от новия модел тухли.

Нов около еднометров зид има и на огромната тераса над втория етаж. Дали ще се затваря ново помещение или се изгражда някакъв вид парапет само времето ще покаже. До момента контакт със собствениците и представяне на проекти пред Института за недвижимо културно наследство или Община Пловдив не са предоставяни.

Може да си припомните хронологията в по-ранните публикации на KAPANA.BG:

Ноември 2017:  Ремонт на "Баухаус" къщата от архитект Светослав Грозев на Таксим Тепе развълнува архитекти

Февруари 2018: Опаковат с каменна вата Стайновата къща на Таксим тепе, засега запазват обемите

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…