Дългочакан от всички архитекти и любители на пловдивската история ремонт стартира до дни. Става дума за къщата, издигната на върха на Таксим тепе по проект на архитект Светослав Грозев. 

Къщата на семейство Стайнови е една от най-впечатляващите сгради в града, построена между двете световни войни в стила на модернизма - разговорно наричана и "Баухаус", заради видимите влияния от немската архитектурна школа върху пловдивския архитект.

Дълги години сградата бе изоставена и рушаща се. До съвсем скоро подходите към нея бяха и свободни, а често млади хора се събираха там и наслаждаваха на страхотната гледка от огромните тераси. Последно тя е използвана в началото на 90-те години, след което започва да се руши. За нея дори в най-скоро време са предавани предписания за укрепване от страна на местната власт. 

Сградата привлича вниманието на много архитекти през годините, които се развълнуваха от започващия ремонт. Преди години тя бе включена в проекта на Отворени изкуства и Студио 8 1/2 "Алтернативна карта". През 2014 година пък двама млади архитекти - Антон Керезов и Ивелина Мечкарова направиха и интересен проект за нейното възстановяване в автентичен вид.

В крайна сметка от няколко дни около сградата започна да се издига строително скеле, а от вчера там се забелязват и обезопасителни строителни мрежи.

Към момента няма информация какъв ще бъде точно проектът, по който ще работят строителите. Дали ще се спазят всички впечатляващи архитектурни качества на наистина уникалната сграда? КАПАНА.БГ ще следи темата.

Проверка на място показа, че самият ремонт все още не е стартирал. В къщата има работници, които пренасят материали за изграждане на строителното скеле. Информационна табела за момента няма. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…