77 събития в културния календар на Пловдив за 2015-та

Програмата бележи ръст на активностите и на финансирането

Културният календар на Пловдив за следващата година бе гласуван днес, в лятната сесия на общинския съвет. Арт програмата на града бе приета с 31 гласа За, нито един против и 6 Въздържали се. Мотивът на тези, които пасуваха, бе ранното изготвяне на събитийния афиш за догодина. Те пожелаха днешния вот да се отложи за средата на септември, след обявяването на победителя в надпреварата за Културна столица на Европа. Опозицията поиска още увеличаване с общо 15 хиляди лева на фестивалите Сцена на кръстопът и Opera Open, след като преди това повдигна въпроса за близо 300-тата хиляди лева, които платформата Едно получава за организиране на трите си големи събития- за дизайн, танц и архитектура. Малцинството в ОбС предложи форматите на Драмата и Операта да получат по 50 хиляди лева всеки, но това предложение бе отхвърлено. Като така местният парламент остави по 45 хиляди за Сцената и 40 хиляди за Opera Open. Мотивът за отрицателния вот бе, че двете културни институции се финансират по много начини и трябва да се търси баланс в ангажирането на културните оператори.

Мотивът за внасяне на културния календар сега е желанието да се спечели време за търсене на партньори и по-добра реклама на всяко от събитията в програмата. Винаги има дебат за културния календар, което е добре. Факт е обаче, че бележим ръст и в броя на събитията, и във финансирането им, коментира зам.-кметът по културата Стефан Стоянов.

Всички важни за града културни прояви остават в календара догодина. Появяват се и поне дузина нови проекти, които общината ще финансира от 2015-та. Една от най-добрите новини от днес е, че мъртвото в момента Лъки Синема става Дом на киното, който ще функционира целогодишно. Ще бъде реализирана идеята за създаване на киносалон за некомерсиално и независимо кино в съществуващата зала в Дома на науката и техниката. Той ще се превърне във Фестивален център за регулярни прожекции на европейско и българско кино.

С началото на календарната 2015-та ще започне и изграждането на дигитална система за популяризиране на културните забележителности в града. Тя ще се казва "Културен Пловдив - навсякъде и по всяко време". 

Новост догодина ще е и Детски кино фестивал, който ще обедини 28 прожекции на специално селектирани анимационни филми. Стартира и проектът Plovdiv Working Visits for International Curators and Аrt Critics, в рамките на който ще се организират 4 официални визити на експерти, международни куратори и арт критици с акцентиране на културния живот и потенциал на града.
Календарът включва още Европейско по бийтбокс, фестивалите Пловдив танцува и PLOVDIV INTERNATIONAL DANCE FESTIVAL, както и новостта Students Tour of Plovdiv. Последният проект предвижда организирането на студентски тур за опознаване на Пловдив в приятна обстановка в английски автобус по веднъж на всеки два месеца.

На днешната сесия с пълно единодушие бе приета и важната Културна стратегия на Пловдив в периода 2014-2024г. Съветниците обединени гласуваха и за влизането на Пловдив в Българската фестивална асоциация.

3 comments

 • Comment Link Артист майна! Артист майна! Юли 27, 2014

  Уж нямаше пари, а откъде се намериха всяка година по 300 хил. лв. за Едно!?
  Има нещо гнило в този Пловдив!
  Ама гнилите плодове падат на есен. ;)

 • Comment Link к к Юли 25, 2014

  Дайте всички пари на Едно, те Операта и Драмата не са важни, нали общинарчета?

 • Comment Link doesnt matter doesnt matter Юли 24, 2014

  da gori do osnovi mutrite i sin4etata vutre

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…