30 гости от Азия в търсене на културни контакти под тепетата

Делегацията от 30 души – директори и мениджъри на големи китайски културни институти, организации и арт центрове, прекара целия ден в Дома на културата. В рамките на четири дни компанията успя да обхване най-важното от арт събитията на Пловдив и София в търсене на полезни връзки. В "Борис Христов" гостите видяха и чуха на живо артистични формации от града на тепетата, които имат потенциален шанс за участия и турнета в далечен Китай. Насладиха се на представленията на Ансамбъл Българе и Уникалните гласове, Ансамбълът на АМТИИ, Ансамбъл Престо и Оратница заедно с Кипри. Това, което обединява всички изпълнители, е силно засиленият фолклорен мотив в тяхното творчество- носии, музика, гласове.Впечатлени са и им е интересно, специално народните песни и танци, но наистина им идват малко чужди, казва тяхната преводачка и спътничка из България Евелина Хайн. Прави й впечатление, че съчетанието от фолклора с модерните елементи е най-привлекателно за гостите. Все пак те идват от Полша, Чехия, които са други представители на източноевропейската култура, така че са до някъде запознати вече с характерното за тази част от света. Имат натрупаната база от информация за сравнение с другите страни и тепърва ще мислят за организиране на събития в азиатската страна. Това, което най-много ги впечатлило у нас обаче е снощното представление на Античния театър. Бяха много впечатлени от Аида, първо от самия Античен театър, после и от постановката, разказва Евелина Хайн.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…