Животът на човек е вечeн кръстопът. Коя посока да поемем, кое чувство да изберем, кое е по-важно – любовта или творението ни. Българският фолклор е богат с мотиви на именно тази тематика, като един от най-известните и характерните за страната ни е този за вграждането на душа в постройка. 

„На всяка вода мост трябва, за да го тъпчат краката, да идват и да си отиват по техни си работи”. Веселка Кунчева създава една от най-красивите български постановка, а именно „Вграждане”. Всичко в играта е специално – от сцената, на която се играе до всяко движение в телата на актьорите. Думи почти няма, само лек шепот, който съпровожда бурните танци и драматичната игра. Майстор Манол създава своя мост – голямата творба на живота му. Удря по камъните с все сила и твори заедно със своите приятели, но мостът се руши при всяко едно изграждане. Викове и писъци не могат да го задържат, трябва нещо по-силно. Душата на човек. „Жената е покорна и го калява. Не ще да е от кал, от кокал ще е”, а любимата на Майстора е точно от кокал създадена. Неда е бърза, сръчна, инатлива и със смях на малко дете. Давайки всичко за съпруга си намира своя край. Егоизмът на твореца, любовта на една жена, приоритетите в живота. Дали мостът, който ще седи вечно е по-важен от трепета на сърцето. Макар и със сълзи в очите, заслужава ли си да убиеш жената, която ти е подарила живота си, за да може творението ти да пребъде.

Всяка постановка завършва по един и същ начин – публиката е на крака и истерично пляска с ръце. Това е нещо различно, красиво и истинско, говореха те след пиесата. Играта с вода, сблъсъкът на камъните и звучният смях на девойките. Излизайки от Кукления театър не си сигурен дали очите ти са насълзени от трагичния завършек на пиесата или от красотата й, която те е зашеметявала от вдигането на завесите до последния поклон на актьорите. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…