Израелската актриса летя над сцената, сякаш нямаше кости

Думите не са единственото изразно средство на човека. Да, те ни отличават от животинския свят, но пък са ни накарали да забравим онова първично показване на себе си. Габриел Ниухауз е от Израел и е в България за втори път по случай Фестивала „Черната кутия”. По принцип винаги взима някого със себе си, но този път е решила да пътува изцяло сама. Такава и е постановката – идеята е нейна, сама я режисира и на сцената е единствено тя. Макар и следващите й представления да са на места като Германия, САЩ и все държави с голямо име, тя дойде в малката ни България и разби сцената на Драматичния театър. Любопитството й към всяка една точка на света  я довежда тук до работата й с, както тя ги нарича, изключително усмихнати хора. Два дена обикалям из града. Видях музеите, влизах в къщите, разглеждах малките улички и ми харесва изключително много . Намирам Пловдив за вдъхновяващ град, толкова е богат исторически. Той е кръстовище на цивилизациите, просто е страхотен, казва тя за Пловдив.

Това е физически и визуален театър. Думите са заменени с движения на тялото и обектите, които са по сцената. Публиката има свободата да интерпретира цялата постановка, както си пожелае. Ако за вас означава щастие, то за съседа ви по седалка може да е тъга. Зад постановката се крие личната й история, но предпочита всеки да бъде докоснат и не налага своята идея върху публиката. Всяка държава вижда нещо различно,  казва тя и този факт й харесва. Сякаш беше помолила някой да изключи гравитацията специално за представлението. Тялото й се движеше все едно няма кости, а единствено мускули, които се извъртаха по невъзможен начин. Това е историята на жена, отказваща да се подчини на правилата, което пък от своя страна води до абсурдни и екстремни ситуации.  

Фестивалът продължава до 6 юни. Утре ще имате възможността да се насладите на танци от целия свят с „Алма” от Израел, „Призма” от Холандия, “Exit” от Русия и Festival euro-scene Leipzig от Германия в Камерната зала на Драматичния театър. По същото време в Кукления ще бъде показана българската постановка "Вграждане".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…