Фестивалът Фасада тръгва паралелно на три места в града

Международният фестивал за видео изкуство Фасада стартира утре вечер на три места в града. Събитието ще се проведе в два поредни дни паралелно в три района- Централен, Западен и Тракия. Фестът ще представи 95 видео творби на артисти от 37 държави на фасадата на комплекс Леро на стълбите на Каменица, върху една от стените на Братската могила и върху екран, специално опънат върху кметството в Тракия. Интересът към Фасада става все по-голям- тази година получихме 350 филма от всяка точка на континента. Избрахме близо 100 от тях, като десетте най-добри ще бъдат събрани в DVD, обяви организаторът на Фасада Емил Миразчиев. На 20 септември, на специална прожекция ще бъде излъчен награденият филм на международния фест. Наградата обаче няма да може да връчи миналогодишната победителка, тъй като тя е в напреднала бременност. Същото се отнася и за дама от журито. Фасада е плодовита, коментира се шеговито на пресконференцията в дома на Пловдив 2019- Синята къща.

Големият пробив на арт събитието обаче именно успеха в посока децентрализацията. Не искахме нещата да се случват само в центъра на Пловдив. Затова и намерихме партньори в лицата на двамата районни кметове на Западен и Тракия. Идеята е догодина Фасада да пътува и да стигне до Прослав и Коматево, допълни Миразчиев. Оказва се, че въпреки многото фасади в Тракия, трудно можело да се открие подходяща чиста откъм реклами площ за изнасяне на феста в квартала. Затова се минало и на варианта с кметството, откъдето утре ще бъде пуснат гигантски екран, а преди прожекциите млади музиканти ще свирят на пиано за тракийската публика. Видеата са по десет минути всяко, много добри и провокативни. Видео артистите от цял свят харесват това събитие, припознават го, част от него са. Идват в Пловдив, живеят в града, работят тук, той ги инспирира да творят. Това е чудесно, каза още Емил Миразчиев.

И в районите искаме култура. Показахме, че можем да я правим и се харесва от хората. Примерът е случилият се в парк Лаута културен празник. Тракия вече е бившата спалня на Пловдив. Тя е активна и търси, обясни кметът на района Костадин Димитров. Той разкри, че има идеи за много от фасадите в големия жилищен район, които тепърва ще се разгръщат. Допълни още, че е стартирала инициатива за изграждане на автокино, което ще се намира на голям изоставен паркинг близо до Скобелева майка. Благодарим, че ни се дава възможност да партнираме на фестивала. Много ми се иска догодина да погледнем още по-западно от Западен- към Прослав, пожела си кметът на Западен Димитър Колев.
Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…