Паулина Александрова
 
КАПАНА.БГ стартира поредица за хостелите в Пловдив. В нея ще ви представим нетрадиционните, евтини и ефектни места за отсядане, които градът ни предлага на гостите си от страната и чужбина. Стартираме от сърцето на Стария град, ул. Съборна 53, където се намира една интересна гостоприемница.
 
Хостел Хайкърс не е за обикновени хора. Това е място за неуморни купонжии и весели души. Някои идват за ден и остават по няколко седмици, коментира собственикът. Тук идват предимно чуждестранни туристи – французи, поляци, шведи, англичани, немци, американци, бразилци, и още много други. Идвали са хора от почти целия свят, дори от Нова Зеландия, Австралия и Аляска. Те отбелязват родното си място с цветни карфици на голямата световна карта в градината. Българи идват рядко, обикновено около Нощта на музеите и галериите. Както и почитатели на алкохолния туризъм.
 
Цените за нощувка варират между 10 и 20лв. с включена закуска и топло приятелско отношение от собствениците, които винаги се включват в купоните на своите клиенти. Това е скромна сума за предлаганите екстри. Вместо огромни луксозни стаи и тераси, туристите ползват общи спални с изглед към целия Пловдив. От прозорците се вижда смайваща гледка- всички тепета, Стария град на длан. Много ми харесва тук. От клиентките, от стаята си виждам старинни къщи, нови сгради, Альоша, хълмовете, целият град. Всички пластове на пловдивската култура се преплитат пред погледа ми само като се обърна в леглото си, казва една от клиентките. 
 
Освен невероятен изглед, гостите намират в хостела абсолютно всичко, което им е необходимо. От културни програми, резервация за заведения или концерти, информация за наемане на коли и какво ли още не. Дори разполагат със собствена карта, на която са отбелязани всички интересни дестинации в града. Всеки излиза от хостела с индивидуална програма, на която собственикът любезно е начертал пътя, по който трябва да се мине до мястото, до което клиента иска да стигне.
 
Домакините организират и дневни пътешествия до Асенова крепост, Бачково, Ягодинската пещера, Дяволското гърло, Чудните мостове, Перперикон, Пещера, Батак, Карлово, Калофер, Сопот и др. , за да покажат красивата природа и историята на България. Дневни обиколки правят и в самият Пловдив – музеи, тепета, забележителности.
 
На рецепцията е пълно с картички от различни дестинации, които хората подаряват преди да си тръгнат. Хостелът е пълен и с нетрадиционни предмети – човешки фигурки, направени от царевица, колажи, ковчеже за бакшиши и дори сънохващач –свещен индиански талисман, пазещ спящите от зли духове. Многоетажните легла са отбелязани с нарисувани букви.
 
На двора има хамак, масичка и столове от цяло стебло на дърво и дори палатка, в която хората често остават да спят под звездите.
 
Една от стаите представлява мансарда с изглед към звездите две легла и нищо повече. Че какво друго му трябва на човек, освен да се наслади на любимия под нощния пейзаж?
 
Обстановката е задушевна и приятелска. Тръгващите си гости се прегръщат и целуват с домакините си на сбогуване. Хората се забавляват максимално. Свирят по цели нощи и пийват в двора. 
Това е едно нетрадиционно място за нетрадиционни хора. Липсват снобарщината, лукса и петте звезди, но за сметка на това настроението е на макс и си тръгваш обогатен културно и зареден емоционално.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…