Силата ни е, че знаем какво правим, казва артистичният директор на Пловдив 2019

Всичко в нашата апликация е строго съобразено с възможностите на града и няма нито една измислена цифра, коментира бюджета на концепцията ни актьорът

Градът и трудът за тази титла са над всички личности и изказвания. Конфликтите  вредят единствено на Пловдив, апелира той
 
Валери Кьорлински, интервю на Паулина Александрова за КАПАНА.БГ

Изминаха десетина дни от входирането на апликационната книга на Пловдив за Културна столица на Европа 2019г. Успяхте ли да се запознаете с концепциите на другите три града през този период?
Не съм намерил нищо публикувано от тях досега. В момента всичкИ се концентрираМЕ върху нашата работа, защото единственото, което ни интересува е да се представим добре и да защитим нашата концепция. Какво ще направят останалите си е тяхна работа. Да, те са ни конкуренция, но в никакъв случай врагове.


С кое изпъкваме пред тях?
 Не се опитваме да разберем какво правят другите, за да направим същото.  Имаме строга концепция какво  да направим от нашия град през 2019г., какви проблеми виждаме в града и се опитваме да направим една програма, която да върви към реализация в максимална степен. Да направим града такъв, какъвто смятаме, че ще е добър за живеене. Град, който младите хора няма да напускат. Градът такъв, какъвто биха посетили хората от Европа.


Вие качихте апликационната книга на сайта и я направихте общодостъпна. Останалите кандидатури не го направиха. Да разбираме ли, че има от какво да се притесняват?
Всички се притесняваме, защото решението на журито ще излезе много скоро. Ние сме открити, не се страхуваме, че някой ще открадне идеите ни и ще ги използва. А ако са толкова добри, че да се крадат е чудесно. Но няма някаква грандиозна тайна или нещо гениално във всичко, което се опитваме да правим. Целта ни е да структурираме една културна програма, която подхожда на Пловдив и която ще изведе на преден план добрите страни на града без да избяга от същността му.


Какво остава да бъде свършено до 5 септември, когато ще излезе решението на комисията?
Изминахме дълъг път, тръгвайки от това да разберем какво означава Европейска столица на културата като титла и като възможности за разцвет на града и създаването на мрежа от контакти с останалите европейски градове. Всичко това изисква дълъг и усилен труд. За да приемат хората да бъдат твои партньори трябва да ти вярват, трябва да им предложиш наистина нещо стойностно. Нашите партньори са изключително много. Всеки знае точно с какво се ангажира. Това е силата ни - знаем какво правим. А какво ще свършим до 5 септември? Готвим се усилено за посещението на журито и нашето появяване пред комисията. Ще има 45 минути представяне на кандидатурата и 90 минути въпроси и отговори с журито. Екипа се състои от 10 човека, води се от кмета и от мен, както и още 8 човека, не само членове на екипа, но граждани, за които смятаме, че биха представили Пловдив по подходящ начин.


Какви са точните промени, които групата ще представи пред комисията и защо те бяха наложителни?
Не толкова ще променяме нещо, колкото ще детайлизираме подготвеното. Не сме се отдалечили от първоначалната ни концепция, а само сме внесли доста повече конкретика във всичко. Слогът ни ЗАЕДНО, колкото и обикновен и банален да звучи, се оказа изключително работещ, заразителен и правилен. ОПИТВАМЕ СЕ да бъдем адекватни на случващото си в Европа.  Важно е да не забравяме, че се борим за културна столица не на България, а на Европа.


Бихте ли ни споделили как ще бъде представена кандидатурата ни пред комисията или това е тайна за пред конкуренцията?
Ще се опитаме да представим кандидатурата ни по един атрактивен начин, да покажем на журито, че ние имаме капацитета да реализираме това, което сме написали.


Репетирате ли вече за 4 септември?
Да. Свързваме се с хората, работим върху изказванията си, сравняваме ги. Трябва да се получи цялостно представяне. Не бива да се наблюдава фрагментарност. Журито е изключително сериозно и опитно, не се впечатлява от  общи приказки. Важно за нас е да представим всичко точно, ясно и цялостно и работим здраво върху това.


Изпълними ли са на 100% предвидените проекти и кои от тях харесвате най-много?
Реалните шансове зависят от няколко неща. Най-важното от тях го имаме - една стабилна структура, която дава възможности проектите да се реализират в правилната посока. А до колко изпълними са зависи от хората, които ще го правят, а след 5 години най-вероятно това ще са студентите и учениците. Ние имаме поглед към младите. Но естествено младостта не е единствения критерий. Важен е погледът, идеите на човек и потенциалът да ги реализира. 0тносно проектите, аз съм театрален човек и моята пристрастност е към театралните проекти и всички сценични изкуства.


Наблюдава ли ни в момента комисията и до какво биха довели негативни атаки срещу кандидатурата, каквито май се очакват в следващите дни. Тръгна вече полемика покрай уволнението на Йохан Девлетян...
Не вярвам някой да атакува кандидатурата на града. С Йохо се познаваме от много години и никога не сме имали конфликт.
Нямам намерение да влизам в дебат с никого, защото това би навредило на града ни. Този огромен труд, който вложихме стои над всички личности и изказвания. Градът е много по-важен. Не бих искал да намесват името на фондацията с моето лично мнение. Откакто работя за „Пловдив 2019” не правя политически коментари, въпреки че имам собствени възгледи. Подобни конфликти вредят единствено на града. Фондацията е инструмент на Пловдив, не е нито моя, нито на който и да било друг. Бидейки артистичен директор, до 5 септември аз ще се въздържа от каквито и да било поводи за конфликт и всичко, което би могло да навреди на кандидатурата ни.


Според Вас активно ли участва обществото в процесите или ги наблюдава отстрани?
До колкото е възможно участва активно. Усещаме подкрепата на гражданите. Преминахме първия кръг и недоверието до голяма степен се стопи. Хората започнаха да ни поддържат все повече. Ценим подкрепата на спортните клубове,културните оператори, читалищата,всички студентски организации, гражданите . Има много доброволци и не на последно място медиен комфорт. Медиите ясно разбират ролята си и ни помагат. Като цяло хората от града разбират целта  и ни подкрепят с това, с което могат. В този смисъл Пловдив е готов за предстоящите събития.


Нашият бюджет е над 38 млн. евро. Какви са бюджетите на другите градове и как се нарежда цифром нашия сред тях?
На първия кръг ние имахме най-ниския бюджет, но той не трябва да се мисли само в цифри, а във възможности, които града би могъл да набави или не. Лесно е да се напишат огромни бюджети, които са неизпълними. Ние сме стъпили главно на това, което Общината е гласувала и отпуснала като средства, на субсидията, която очакваме от държавата и премията на името на Мелина Меркурии, която е 1,5 млн. евро. Всичко, което е в нашата апликация е строго съобразено с възможностите на града и няма нито една измислена цифра.


Ще празнуваме на 5 септемри, нали?
Естествено! Силно вярвам, че ще празнуваме на 5 септември и дори, че ще продължим и на 6 септември. Градът ни го заслужава. За сега всичко върви добре. Важно е това, което би се случило след като спечелим, защото тогава започва трудното. До сега се извършваше една теоретична и мисловна дейност. Основният труд предстои, но нека да изчакаме 5 септември.
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…