След поредицата за чужденците в Пловдив, КАПАНА.БГ започна своето търсене на пловдивчаните в чужбина. Кои са те, как са се озовали там, с живота им зад граница и какво им липсва от града под тепетата ще можете да се запознаете тук.

Първият ни герой е Иван Згуров. Той е пловдивчанин по документи и сърце, на 23 и преди четири години се е преместил във Виена. Учи Архитектура в Техническия университет в австрийската столица. Идеята за преместването се появява малко спонтанно. С негов съученик от Математическата гимназия решават да заминат заедно след като завършат даскало. Виена е изключително готина и има така наречения дух, а хората са се постарали да го направят привлекателен не само за живущите тук, но и за турситите като изкарат най-добрата страна от това, което притежават, казва Иван за града.

Това, което най-много му липсва от Пловдив казва, че са хората, тъй като виенчани са прекалено забързани в своето ежедневие и са студени. Всеки гледа сам себе си и не се интересува от другите, макар и това да е присъщо за голям град, който даже е и столица и казва, че същото го е наблюдавал и в София. В Пловдив описва хората като добри, дружелюбни и слънчеви. Всяка вечер е различено преживяване там – дали ще е бирата на Джумаята или в Градската, на Гребната база мачовете, спомня си с носталгия той.

Пристигайки във Виена се сблъсква с кошмара на всеки студент, изнесъл се от вкъщи – търсенето на квартира. Със своя съученик от гимназията първо се настаняват у тяхна приятелка и всичко тръгваа от зле към още по-зле. Първият ден от огледите им минава в един приземен етаж в градина, който е бил и пред основен ремонт. Второто жилище за този ден описва като още по-куриозно. Таванска стая с врата, която не е искала да се отвори, за това се налага да я разбият, че да успеят все пак да видят жилището, което се оказва празна стая без абсолютно нищо вътре – няма мебели, няма баня, няма даже и тоалетна. Другият, може би по-сериозен, проблем при търсенето на квартира е бил фактът, че щом отсрещната страна чуе акцентът на чужденец, моментално са им затваряли телефона.
Тук повечето магазини работят до 19:30, в събота до 18:00 и неделя са затворени. Няма денонощни магазини и е ужасно в началото докато свикнеш, спомня си Иван за първите му дни в австрийската столица.  Разликите в нощния живот почти не вижда, може би освен факта, че Виена му дава възможността да види едни от любимите си групи на живо. Всички знаят, че в Капана има много малки заведения, а тук също има нещо подобно, на което казват Бермудския триъгълник, сравнява той двата града.
Връщаме се към основната му цел във Виена – образованието. В повечето семинарни упражнения преподавателите сами изявяват предпочитанията си да се обръщат към тях на Ти. Обръщат се към теб все едно сте равни и го няма онова разделение, казва Иван. Имат студия, в които създават и своите проекти. Сухата материя, която е неизбежна част от всяко едно обучение бива стабилно подплатена с практически задачи. Всички лекции са съпроводени с нужния брой упражнения, като преподавателите се уговарят така, че да може всичко да върви ръка за ръка. Тук прибавяме и факта, че първите осем семестъра са безплатни. Разбира се, стандартът на живот е малко по-висок, но за студентите е изключително лесно да си намерят работа, позволяваща им едновременно да не пропускат занятия и да плащат всичките си битови сметки и наеми. Тука винаги знаеш кога ще ти дойде метрото, кога ще дойде автобуса, а в Пловдив просто седя и се чудя дали изобщо ще дойде нещо. Ако отида в банка пък, винаги трябва да чакам, за да се държат зле с мен, а тука всички са «Добър ден» и готови да ти помогнат, смята той.

Гледа да живее ден за ден, тъй като, както знаем – плановете се създават, за да не бъдат следвани. Единственото, обаче, в което е уверен е, че би се върнал да живее в България и тук да отгледа децата си, живот и здраве, някой ден. Бих се върнал ако нещата се оправят, казва той. Тези «неща» в неговите очи са сигурността, както във Виена, примерно, знае  че дори и да е безработен, работа винаги ще може да си намери. В България като отида на лекар без час чакам по цял ден, а тук минавам за два часа, коментира здравеопазването ни, което също включва към графата за елементарните неща, които би трябвало да бъдат на по-високо ниво.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…