Развитието на Капана не е утопия или PR трик, а реалност. Убеден съм, че ще се реализира общата ни мечта за квартала, казва директорът на Едно

Вярвам в кандидатурата на града за Европейска столица на културата. В тази битка е важен човешкият потенциал - парите се намират, инфраструктура се строи

Преди броени дни завърши първият One Design Week в Пловдив. Стотици се впуснаха в многото локации на фестивала, десетки чужди гости откриха или преоткриха града и със сигурност ще се завърнат тук един ден. Капана заживя нов живот и има потенциал да продължава да се разлиства. За Седмицата на дизайна, за града и публиката, за кандидатурата ни за Европейска столица на културата, разговаряме с директора на Едно Асен Асенов. 

Завърши One Design Week. Как фестивалът промени града и успя ли в мисията си?
Промяната е процес и със сигурност този процес започна. Мисията на фестивала е да вдъхновява, да въвлича нови публики, да оставя позитивни следи в градската среда, да бъде място за обмяна на идеи между хора от цял свят и разпознаваема международна платформа, която подкрепя българската дизайн сцена. Тази година във фестивала участваха над 200 дизайнера от 23 държави и събитието се осъществи с подкрепата на над 80 доброволци от няколко български града и разбира се благодарение на професионалния екип на ЕДНО. Мисията ни тази година смятам за изпълнена: благодарение на партньорството ни с Макском и конкурса, който направихме, градът има нови велостойки. Оживихме Капана. Най-активната ни публика от другите градове дойде за фестивала, детската програма се радваше на голяма посещаемост. Международните ни гости са очаровани от града....Но най-важното от всичко е, че поставихме Пловдив на международната дизайн сцена!

Имате ли приблизителна статистика на броя посетителите?
Все още обобщаваме цифрите от всички локации и събития от основната и от паралелната програма, детския модул и музикалната програма, но сме доволни от посещаемостта. Ако това може да бъде някакъв критерий - приятелите на фестивала във фейсбук вече са над 19 000 души. Направете кратко проучване във фейсбук и сами ще се убедите, че това е значим успех за българската културна сцена.

Пловдивчани приеха ли фестивала или гостите бяха предимно от други градове и държави дори?
Моето впечатление е, че реакциите в града са позитивни и съм убеден, че всяка година феновете тук ще се увеличават. Няма нищо странно в това, че имаше много хора от други градове - фестивалът има вече изградена публика. Даже смятам, че това е много позитивно. На международния ни форум имаше посетители от Румъния и Италия - това много ни зарадва.

Прие ли градът Едно най-накрая?
Вярвам, че всеки трябва да заслужи с делата си това да бъде приет и ние работим без да се пестим, за да заслужим тази чест.

Ситуира ли форумът Пловдив наистина на световната карта на дизайна, каква бе представата на специалните гости от чужбина за града и каква бе след края на събитието?
Пловдив вече е на световната карта на дизайна. В това не можете да имате съмнение. Всички международни гости са изключително приятно изненадани от града. Повечето от тях и не само тези отвъд океана, не бяха чували за Пловдив и са във възторг от града, защото бяха дошли без очаквания. В Пловдив повечето от тях виждат един нешлифован диамант и всички говорят за огромния му потенциал.

Ще го бъде ли Капана?
С цялото си сърце вярвам в проекта Капана и съм убеден, че ще се реализира общата ни мечта за него, ако положим необходимите усилия. Вече много хора вярват в този проект,  защото видяха, че той не е утопия или  PR -трик, а реалност.Има стратегия и тя се реализира, дава резултати. Никой от международните гости на фестивала не повярва, че само преди месец на това малко място имаше над 100 празни и нежелани от никой магазинчета и почти нищо от това, което видяха сега. Когато започнаха едно по едно да се отварят новоремонтираните помещения и да идват хора, за да отпразнуват всяко едно от тях,  видях с очите си как се материализират мислите ни за това място. Капана е и трябва да остане общо усилие. Убеден съм, че само заедно можем да доведем този проект до успех. В моята глава успех в този случай ще означава Капана да стане международно разпознаваем квартал на творческите индустрии. Много хора от София и от други градове на страната  също го видяха за първи път по време на фестивала и са влюбени в него. Разбирам ги добре, защото именно по същата причина ние решихме, че нашият офис в Пловдив може да бъде само и единствено там.

Кога и с кого ще танцуваме на One Dance Week и какви са вашите очаквания за втория фест на Едно за годината?
Съвсем скоро ще обявим цялата програма... Сега ще кажа само, че в нея има танцови компании от три континента и че сме подготвили нещо специално за 6-ти септември, защото тогава Пловдив ще има поне един празник. Реализацията на фестивала ще бъде предизвикателство за нас поради ограниченията в инфраструктурата и стартовата дата 28 август, но съм оптимист и вярвам, че пловдивската публика е достатъчно любопитна и ще иска да разбере какво се случва със съвременните пърформативни изкуства. Тук е мястото да благодаря на фестивала Черната кутия, защото те от години допринасят за развитието на тази сцена и вярвам, че не стъпваме на празна поляна, както беше навремето в София. Що се отнася до инфраструктурата, ONE ARCHITECTURE WEEK  обещават приятни изненади за следващите издания на DANCE WEEK, така че стискаме палци!

Очевидно вярвате, че Пловдив може да спечели битката за културна столица щом сте тук, но защо? Къде ще впечатлим журито?
Разбира се, че вярвам и още как! Принципът, който се опитвам да спазвам обаче е да нямам очаквания, за да нямам и разочарования. Трябва да правим най-доброто, на което сме способни без да се интересуваме от резултата. Ако успеем да  го правим със сърце, нищо друго няма значение, защото това ще означава, че сме спечелили по-голямо и по-важно нещо от битката за Европейска столица на културата. Робърт Палмър го каза ясно: три са факторите, от които зависи дали ще имаме титлата - проекта, който ще напишем, посещението на журито в града и презентацията на проекта на 5-ти септември. Не участвам пряко в нито една от тези фази, но вярвам на екипа на Пловдив 2019 и помагам, както и с каквото мога. Можем да впечатлим журито само с добри идеи и капацитет, с който да ги реализираме. Тук имам предвид най-вече човешкия потенциал - парите се намират, инфраструктура се строи.

1 comment

  • Comment Link :-) :-) Юли 05, 2014

    Вярвам,че наистина с общи усилия ще променим Капана!Имам една малка забележка само,за да се случват нещата в Капана от Едно би трябвало да не игнорират хората от Капана,които също се опитват да го съживят,би трябвало да са отворени към всички и тогава Капана ще е Капана

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…