Журито не иска фойерверки за една вечер, а устойчивост и промяна, посъветва шотландският арт експерт
 
Арт експертът Робърт Палмър е в Пловдив за втори път, за да консултира екипа, който движи концепцията на града за големия финал. До подаването на апликационните форми има около 20 дни. Книгата ще е готова буквално след няколко часа, но засега подробностите от финалната кандидатура се пазят в строга тайна заради конкурентите в надпреварата. Денят Х е 5 септември, когато ще стане ясен и българският град, който ще е Европейска столица на културата паралелно с един италиански. Палмър в момента е под тепетата за срещи и дебати с представители на културни институции, на арт индустрии, с творци, с администрацията и екипът на фондация Пловдив 2019.    
20 години работя с и за културни столици. И сега най-често задаваният въпрос към мен е: Ще спечели ли Пловдив? Моят коментар е, че градът седи добре в посоката да създаде апликация, която да е убедителна и да е ценна както за Пловдив, така и за района. В тази игра на шах ходовете трябва да се изиграят добре. Проектите са добри, намеренията им са да променят града, да бъдат устойчиви, а не да са като фойерверки. Промяната, според мен, е най-важният фактор за журито- проектите са за стабилно, устойчиво развитие, а не заря за една нощ, каза арт експертът.
Управлението на културна столица е все едно да управляваш вулкан. Дъното се мести и размества, лавата се показва и започва да се надига, предстои избухването. През 2019-та се надявам да има експлозия. Но знаете, че на вулканите титла не им трябва. Натрупването на лавата е важно. То е ценно, дори да няма избухване, коментира в типичен стил шотландецът. Свърза кандидатурата ни и със световното първенство по футбол. Някои от другите три града са много самоуверени, смятат че играят във Висшата лига. Печели обаче винаги този, който победи на финала. Смятам, че Пловдив може да изненада самоуверените, даде някаква прогноза специалистът. Но е категоричен, че да се случи това, трябва хората на града да се включат в целия процес, Или работете сега за кандидатурата, или чакайте още 20 години, тъй като следващият ви шанс за такава титла ще е след две десетилетия. Усещам обаче, че енергията е тук, идеите са тук, има цел. Това е много добре, подчерта Палмър. Допълни, че в града вече се е създала критична маса, усеща се потенциал за развитие на културните индустрии. Обяви, че инфраструктурата е хардуерът на една кандидатура за Европейска културна столица, а програмата е софтуера. След него зам.-кметът Стефан Стоянов обясни, че в финансовите рамки на концепцията процентно са в полза на културното съдържание. Добър е баланса. По-голям процент обаче отива за съдържание. Има нужда от нови пространства, но съдържанието за нас е по-важно, каза той.
Палмър допълни в отговора към въпрос, че не изключва да се заговори за политика след решението на журито през септември. Не се знае какво ще стане. Дискусията на самото жури е конфиденциално, върви в тайна, а след него се обявява победителя. Случилото се зад кулисите ще стане повод за коментари и дори спекулации, не скри Палмър.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…