Музикантът винаги е имал гражданска позиция, но напоследък все повече не вижда смисъл да наддава глас. Предпочита да обръща гнева си в изкуство

От днес Димо, Ванката, Юри и Мартин са в резиденция на Дунава, за записите на нов албум. Обещават да е готов най-късно през пролетта

Наскоро на музикалната сцена в "Петното на Роршах" бандата зарадва пловдивчани с "Дуел"

За да е успешен един музикален проект, трябва да се вслушваш в своята публика, твърди Димо в интервю пред КАПАНА.БГ и Анелия Дракова

От колко време включвате феновете си в своите проекти?
Такава трябва да е съвременната тенденция на всичко музикални изпълнители, защото продуцентите в световен аспект, игнорират музикантите и правят конкурси за такива еднодневки, още от Spice Girls, дори много преди тях. Правят продукти, които много бързо да им върнат парите и по този начин музиката поевтинява. Съответно хората го усещат и се получава една голяма пропаст между изпълнителя, в кавички "звезда", защото го въртят по телевизията и хората, които са отпред на концерт. Преди години, преди много години, с Rolling Stones, с Beatles, не е било така. С рокендрол музиката не е така, макар да се опитват и с нея да го направят. Според мен, единственият вариант, за да се махне тази яма между изпълнител и почитател е да включиш хората, които харесват това, което правиш, защото ти го правиш за тях, така или иначе. Не минаваме през продуценти, ние сме си продуценти. И за да е директна връзката, просто ги включваме в някакви инициативи, които правим. Това е начинът да си адекватен с това, което се случва около теб, защото тези хора гледат телевизия и виждат какво става. Те също са адекватни със света, ти – също, обаче тази пропаст се преодолява по този начин – като включиш феновете в творческия процес.

Как се случи това със "Седем"?
Отправихме го като предизвикателство към хората – да си кажат своите 7 любими думи. Да ни ги изпратят под каквато и да е форма – на клипчета, на снимки или да ни ги напишат. Съответно 99% избраха да пишат. Получих много лични съобщения с написани 7 думи. И четири клипа, в които наистина си бяха поиграли авторите. Явно бяха хора, които разбират малко от малко. Бяха направили импресии с тези думи. Видяхме се с тях на концерта ни в Sofia Live Club, на 16-ти октомври. Клиповете вървяха на медия, докато свирихме песента. Такива са хората, които са дейни и взимат участие в това, което се случва всъщност. Оценката ни е, че този модел работи и заради тях ще продължим да го правим.

Така си ставате по-близки, този вид комуникация ви сближава...
Да, това е най-важното. Комуникацията между двете страни трябва да е на максимално близко ниво. Иначе, думите, които бяха най-често употребявани са 4 основни. Навсякъде присъстваше любов и то не като интимна любовта, а просто любов към всичко. Това е и една от моите любими думи. Семейство, живот имаше, прошка много често се срещаше, което е доста добре в посоката, за която са тръгнали хората, на фона на това, което ни заобикаля от телевизии, радиа и вестници. Така че, за мен "Седем" е един успешен проект.

Премиерата на "Дуел" бе на концерта в Петното. Как се получи тази чисто нова песен?
Ние имаме 10 песни направени до този момент. "Дуел" е единственото парче, което има текст. И го написах наскоро, докато пътувахме от Варна към Търново.

Обикновено, като пътувате заедно, кой шофира?
Юри винаги. Той обича да шофира.

Ти си човек с гражданска позиция. Лесно ли правиш избор напоследък?
Имам гражданска позиция и все повече не виждам смисъл от това да наддавам глас. По-скоро гнева си го обръщам в изкуство, защото на никой не му пука какво правим ние, нормалните хора. За тези 2000 човека, които се въртят в България и  не само тук, ние сме масата.

Предстоят ви записи...
Да. На връщане от Силистра си харесахме едно страхотно място, на Дунава точно, където ще си пренесем студиото, инструментите и всичко и ще се затворим за известно време, за да си доизмислим, направим и запишем песните. Хубавото е, че няма обхват на телефоните там, пълна изолация. Ще бъдем само четиримата.

Кога можем да очакваме готов албум?
Ами сега се боря да намеря някакви пари. За първи път ще имаме музикален продуцент – Гого, с когото работиха Gravity Co. Той ще вземе готовите тракове и после всичко минава в неговите ръце. Смесването и продуцентската работа не е никак лека – как да звучи парчето, защо да звучи така, каква да е концепцията. Самите записи ще ги направим в на Дунава, а после ще ги довършим в неговото студио, най-вероятно. В края на зимата мисля, че албумът ще е готов, най-късно пролетта.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…