Вълнуващи премиери всеки месец предлага Опера Пловдив през новия сезон

Опера Пловдив подготвя сезон 2016/2017 с особено внимание към ерудираната пловдивска публика като залага на високия професионализъм на трупата, на атрактивните постановъчни решения, на силната визия и на бележити гост-солисти и диригенти от България и чужбина.

Сезонът стартира с премиерата на едноактните опери „Джани Скики” и „Сестра Анджелика” на Пучини, които са дело на млад постановъчен екип. Нестандартното режисьорско решение на Елена Стоянова и изборът на изпълнители от диригента Константин Добройков за първи път обединяват добре познати солисти като Михаил Пулиев, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова и Марк Фаулър с млади имена от Вокалното студио на Опера Пловдив. Специално за премиерата Опера Пловдив инсталира автоматична въртяща се сцена в Дом на културата.

След успеха на „Лебедово езеро”, почитателите на класическия балет ще бъдат зарадвани през ноември с премиера на „Жизел” в изпълнение на балетната трупа и оркестъра на Опера Пловдив с гост-солисти от Софийската опера и балет. По традиция балетът ще се изпълнява с оркестър на живо под диригентството на Лучано Ди Мартино.

Жизнерадостният дух на премиерната оперета „Веселата вдовища” ще повдигне коледното настроение през декември. Към пловдивската трупа ще се включат и солисти на Музикалния театър . Подготвят се Коледен гала концерт и Новогодишен бал с бляскави гост-изпълнители от чужбина.

Мразовитият януари ще се стопли със страстна Сарсуела – премиерен проект на Опера Пловдив, който ще представи характерния испански стил в комбинация с горещи танци. Водят се преговори за гастрол на солисти от Испания.

През март Опера Пловдив ще представи своя най-голям проект за сезона - премиерата на операта „Евгений Онегин”, която се реализира в партньорство със Софисйката опера и Балет.  Красивият поетичен спектакъл е дело на режисьора Вера Петрова, а атрактивната визия на сценографа Александър Костюченко и на художника на костюмите Стив Алмериг. Диригент на премиерния спектакъл е Диан Чобанов.

Тече и подготовката на хитовия мюзикъл „Коса”, който звучи повече от актуално в контекста на все по-изострени международни конфликти. 

Децата ще бъдат зарадвани с две нови заглавия през зимните месеци – „Аладин” – мюзикъл за деца и балета „Карнавал на животните“ от Сен Санс. Успоредно с тях чаровната Госпожа Опера ще продължи да разказва своите музикални приказки. За младата публика стартира нов проект – „На Опера с Марк”, който ще представя на ученици от горните класове по достъпен и атрактивен начин оперния репертоар. Стартът ще е през октомври с адаптираната версия на „Любовен еликсир”.

Пред финализиране са преговорите за представяне на „Травиата” на доц. Нина Найденова, спектакъл в копродукция с Македонската опера и балет  и Опера – Пловдив, и на „Дон Карлос” на академик Пламен Карталов - продукция на Софийската опера и балет. В оперния афиш на сезона присъстват и заглавията „Хофманови разкази”, „Турандот”, „Тоска“, „Риголето”, оперетата „Прилепът“ и мюзикъла „Магьосникът от ОЗ“.

Силен симфоничен сезон  е програмиран от музикалния директор Диан Чобанов. На най-големия извънстоличен симфоничен оркестър ще гостуват виртуозните цигулари  Светлин Русев, Веско Ешкенази, Разван Стойка и Иво Дропулич, както и солистите Андреан Лазаров, Тереза Белди, Ахмед Абу-Захра  и др.  Сред гостуващите диригентите са световноизвестният виолинист Максим Рисанов и директорът на Симфоничния оркестър в Баден-Баден - Павел Балев. 

Трупата на Държава опера – Пловдив пожелава приятни и вълнуващи мигове с класическата музика на публиката през новия сезон като се надява зрителите сами да успяват да разграничат професионализма на пловдивските изпълнители от подвеждащите претенции на редица външни гостуващи спектакли и концерти, които подронват наложените художествени стандарти в Пловдив.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…