Къщата се руши, дворът е избуял

Смята се, че в далечното минало там се е помещавало Италианско Консулство

Сградата е част от групов архитектурен паметник

Паулина Гегова

Улица „Христо Г. Данов“ е своеобразен архитектурен музей. Тя е събирателна за прекрасни постройки от миналото, които и до ден днешен ни радват с красотата си. Където и да погледнем  виждаме примери за архитектурни течения и откровени шедьоври на архитектурното изкуство, но съдбата на много от тях не е цветуща. Особено на една от тях.

Става въпрос за жълтата масивна перла с прекрасния двор срещу Кукления театър. Тя е от 19-ти век и според едни източници в някакъв момент е била Италианско Консулство. Според други е къщата, в която е живял тогавашният италиански консул. Учудващо, но на табелата на къщата не е изписана ул. „Христо Г. Данов“, а старото й наименование – „Заимов“.Собствеността на имота е смесена между частни лица и Общината. Той попада в най-големия групов паметник в Пловдив и е недвижима културна ценност. За съжаление, сградата е в лошо състояние. В двора има нахвърляни боклуци, мазилката се лющи на много места, металната порта е хванала силна ръжда, а преди време дърво е паднало върху оградата.

Миналата година собствениците са дали обещание да отсекат опасните дървета и саморасляци и за един определен период дворът беше придобил що-годе порядъчен вид. Да стегнат и красивия фонтан вътре в градината!

Но както се казва – всяко чудо за три дни! Днес нито част от старото величие на постройката не се е запазила. Корените отново са избуяли, растителността не се поддържа, нито някой се грижи за нея. Самата къща е необитавана.

Свързахме се с кметството на район „Централен“ от където ни съобщиха, че в момента се водят преговори с другите собственици за възстановяване и поддържане на сградата. Все пак, въпросът дали тя ще се превърне в седалище на бизнес или някоя институция, или ще се поддържа без реална функция, остава без отговор.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…