Беседката е построена през далечната 1913 г. от Личо Личев

След последната й реставрация през 2004г., днес тя отново се руши

Паулина Гегова

Пловдив... град пълен с метафорични бижута. Те не са от лъскави камъни или позлатена патина, а природни и архитектурни ценности. Онези, които не можеш да намериш в магазините. Които са свободни да дишат пространството на града, а ние можем да докоснем – археологически паметници,  къщи с вековна история, значима за развитието на културния център.
Ярките символи на духовността на Пловдив са много и истината е, че е трудно да се определи кой стой най-високо в духовната йерархия.



Беседката на Иван Вазов! Изумително красивата дървена конструкция се намира в задния двор на частен имот на ул. „Велико Търново”, която и до ден днешен се счита за една от най-красивите градски улици. Къщите са пропити с безброй истории, а бившите й обитатели са онези кореняци или пришълци, които са променили лика на Пловдив и са помогнали за просперитета му.



Историята за създаването на беседката е колкото ясна, толкова и несигурна. Тя се намира в къщата на износителя на пресни плодове Личо Личев, построена през 1913 г. По всяка вероятност, беседката е вдигната, защото е в близост до Цар-Симеоновата градина, където през тези години се ситуирало изложение, приютяващо много подобни павилиони. Когато народният поет Иван Вазов пристига в Пловдив на 22-ри ноември 1920 г. гражданите му правят страхотно посрещане на железопътната гара. Той отсяда в къщата на Личев, влюбва се в беседката и прекарва дълги часове в нея. Така тя приема и неговото име. Вътре е имало маси и столове, пред нея са се кипрели малко фонтанче и лехи, образуващи кокетна градинка.

Към днешна дата беседката не е в толкова добро състояние, както при създаването й. От градината няма помен, тя се е превърнала в паркинг. Последният реставратор е Мильо Ангелов, който успява да я възстанови в почти оригинален вид през 2004 г. За съжаление, Ангелов напуска земния свят на 95-годишна възраст, а дървеният шедьовър отново почва да се разпада. Климатичните условия и тежкият сняг пропиват в гредите й, в следствие на което тя се накланя и руши. Имало е предложение от страна на съседите да се постави табела, която да обозначава значимостта на постройката, но желанието им така и не получава зелена светлина. Така бъдещето на културния паметник е оставено в ръцете на съдбата. Само времето ще покаже дали те са сурови или благосклонни.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…