Атакуваният от гражданското общество и специалистите проект на арх. Фърков щеше да е огромна грешка, ако се бе стигнало до реализирането му 

Костадин Кисьов: Предлагаме с минимално средства да разкрием всички крепостни стени и градежи до основен камък

Археологията на Небет тепе да бъде разкрита напълно, възстановена и експонирана подобаващо е предложил на кмета директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов. На финала на годината и много интензивния археологически сезон той и колегите му, които работиха върху най-знаковите обекти под тепетата- Голямата базилика, Небет тепе, Акведукта на Коматевско шосе, разказаха в детайли за свършеното си в последните 12 месеца и за онова, което предстои през 2017г.

Небет тепе ще е приоритет на Археологическия музей, тъй като при разкопките на върха на Трихълмието през лятото специалистите са попаднали на важни открития и исторически сведения. Като информацията, че средновековна кула там не е имало, каквато предвиждаше да се вдига категорично отхвърления проект на арх. Фърков. Това само доказа, че ако се бе пристъпило към реализиране на супер спорната идея на Фърков, Пловдив щеше да направи гигантска грешка и да поругае историята си.

Няма никакви данни за 14 метрова кула на Небет тепе, тъй като при разкопките тази година не открихме нито основи на такъв градеж, нито каквито и да било данни за съществуването му. Показа го сондажът до водохранилището, отбеляза Кисьов. Археолозите са открили нови елементи от крепостната стена от римския период, 6 гроба от некропол от 14в. и изключително стар кирпичен градеж с богата украса от I- II в. преди Христа. Предполага се, че това е била представителна сграда от този ранен период.

Кисьов уточни, че при разкопките от 70-те години, много от автентичните градежи и алеи са били затрупани, но могат да бъдат изкарани за света. От музея са предложили на кмета Тотев чрез разкопки да бъдат разкрити всички крепостни стени и вътрешни такива. Предлагаме да се стигне до основна скала. Така ще покажем крепостни стени с височина от 5-6 метра, както и всички стари автентични пътеки, водили до мястото. С минимални средства ще разкрием всичко, каза Костадин Кисьов, с което даде ясно да се разбере, че нови градежи и бутафории на Небет тепе са ненужни, но и недопустими. Той допълни, че разкритото трябва да бъде експонирано без свободен достъп, както е сега. Кисьов отбеляза, че са нужни подобен тип мерки, тъй като в момента сакралното за Пловдив място е превърнато от многото посетители в кошче за отпадъци и нужник.

1 comment

  • Comment Link compra de IbuDex en Italiar compra de IbuDex en Italiar Фев 16, 2024

    Incredibly helpful....looking forwards to coming back. venta en línea de flaxtec en Suiza

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…