Пловдив се слави с дългата си история и културните напластявания, но дори това материално наследство не е вечно. Туристи и местни се радваме на автентичните останки както от античност, така и от Възраждане, годините след Освобождението и времето на цар Борис – с впечатляващата пловдивска архитектура от 30-те. За съжаление, унищожението на тази история – поради неглижиране, или заради желанието да се построят нови безлични кооперации, върви с пълна скорост. Още по-неприятният факт е, че докато от една страна губим автентичната архитектура, от друга – градът се сдобива с нелепи имитации и кич.

Най-новата такава придобивка вече краси границата на Цар Симеоновата градина. Архитектурното творение, което не може да бъде причислено към никой стил, е на ъгъла на улиците “Кръстю Пастухов“ и „Велико Търново“. Сградата се строи от около година на зелено петно, което граничи с един от входовете на Цар Симеоновата градина откъм Музикалното училище. В процеса на строителство се загатваха елементи, които насочваха към псевдоисторическия кич.

Виждаха се шпилове на покрива, мансардните етажи, както и псевдокаменната зидария. Неща, които самостоятелно са били типични и адекватни за архитектурни стилове от XIX или първите години на XX век, но обединени в едно предизвикват само изкривени усмивки у всеки, който е внимавал в часовете по история на архитектурата.

От няколко дни майсторите свалят скелето и предпазните мрежи и сградата лъсна в целия си блясък – с огромните и тежки балкони, скриващи рамкираните прозорци, увенчани с фалшив залепен „ключов камък“, както и доста странното решение най-важния акцент в постройката – ъгълът към фонтаните да бъде най-невзрачен. Вместо някакъв архитектурен акцент, този ъгъл е с гладка стена с два малки прозореца на двата етажа. Разбира се, малките и нефункционални прозорци в западна посока – обичайно най-търсената и харесвана, поради красивите залези – са с романтизирана рамка и ключов камък, за да минат за „красиви“.

Загубата на старите къщи е естествен процес, срещу който можем да се борим, но едва ли можем да спрем. В крайна сметка много от къщите, които днес харесваме, са построени върху други, по-стари, които също са имали естетическа стойност. Във всеки случай гражданската общественост трябва да се бори срещу унищожаването на старите сгради. Както по принцип, така и поради този факт – новите неща, които се появяват са фалшиви, слаби опити за имитация на нещо отдавна остаряло като стил, които се опитват с бетон и стиропор да „купят“ история, която всъщност нямат. За щастие из града се появяват хубави нови постройки, които изглеждат съвременно и адекватно за 2018 година, но грозните „модерни“ – като високата крива кооперация на ул. „Филип Македонски“ до Общинския съвет, както и грозните имитации, като въпросната на ул. „Велико Търново“ все още са водещата тенденция в строителството.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…