Пловдивските храмове имат богата, вековна история. Една от сградите, които впечатлява най-много е католическият катедрален храм „Свети Лудвиг“. По повод католическия Великден, ви представяме кратката история на този пловдивски религиозен дом.

Католически мисии в Пловдив има от началото на XIX век. Католици по тези земи обаче има от дълги векове. В края на XVII век, през 1688 година избухва Чипровското въстание. Много българи се разселват след неговото потушаване и част от тях се заселват в днешния Раковски. Вероятно още от века между 1700 и 1800-ата година е имало католици в Пловдив, предвид близостта до Раковски. Чуждестранните мисии обаче започват да пристигат след 1800-ата година.

В „Свети Лудвиг“ пазят паметта на един от тези първи католически епископи, пристигнали в Пловдив. Андреа Канова пристига под тепетата през 1843 година. Тогава в Пловдив вече има изградена католическа църква и вероятно манастир. Тя изгаря през 1856 година, след което се издига нова сграда с помощта на Канова. Тя обаче също не издържа до наши дни, разрушена от Чирпанското земетресение през 1928 година.

Самият Андреа Канова издейства строителството и на множество католически храмове из цялата околност. Той е от ордена на капуцините, клон на известния Францискански орден. Той работи активно за образователни и културни цели – открива няколко училища, а в Католическата църква има изграден и орган, на който редовно се изнасят концерти.

Канова умира през 1866 година и е погребан в самата катедрала „Свети Лудвиг“. Любопитни са надписите в църквата на неговото надгробие, които са написани на български език, но на латиница – „Narodat go plaka umrel v Plovdiv 10 augusta 1866”, например. В близост до него е погребан и неговият наследник Франческо Рейнауди. Той успява да спаси много българи след Априлското въстание, а по време на краткото съществуване на Източна Румелия е депутат по право в Областното събрание. Техният наследник Роберто Менини също е погребан в „Свети Лудвиг“.

Първият български епископ на Софийско-пловдивския викариат е Викенти Пеев. Той е роден в Секирово (днешен квартал на Раковски) и наследява Менини. Той също е погребан в църквата, но в нейния най-ляв кораб, близо до олтара. По негово време се случва голямото Чирпанско земетресение, от което пострадват множество храмове. Именно след земетресението сегашния си вид придобива църквта „Свети Лудвиг“, както и двата големи храма в Раковски. Архитект е знаменитият Камен Петков. Обновената църква е открита от Анджело Ронкали, който е нунций на Ватикана в България по това време, а през 1958 година става папа Йоан XXIII.

Изключително емоционален за българската история е и гробът на Княгиня Мария Луиза – съпруга на княз Фердинанд и майка на цар Борис III. Тя почива през 1899 година, а надгробието ѝ с нейна скулптура е в десния кораб на църквата, в близост до олтара.

Тази година католиците празнуват Великден ден една седмица преди православните християни – на 1 април. Екипът на Kapana.bg честити празника на всички католици!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…