Първото Тайно заседание на Задругата на децата в Пловдив се състоя на „Място за размисъл и вдъхновение Серендипити“ – площадката над "Конюшните на царя“ на 16 август. Беседата бе част от програмата "Размисъл и вдъхновение - Серендипити“ за структуриране основите на „Държава на децата“ – своеобразно поставяне на основите на детското управление.
Специален гост на събитието бе г-н Петър Зехтински – зам.-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“ на Община Пловдив, който приветства децата и ги поздрави за участието им в инициативата. „За мен е чест да присъствам на „Тайното заседание на Задругата на децата в Пловдив. Благодаря, че се включихте в основаването на „Държава на децата” и ви пожелавам здраве, весели игри, забавления, нови усещания и познания“, заяви Петър Зехтински и пожела на всички малчугани успешна и ползотворна работа по време на предстоящата им сесия.  
Помощник в работата на малчуганите бе книгата на Януш Корчак "Крал Матиуш Първи”, писателите Петя Кокудева и Александър Секулов, както и специалисти от Сдружението "Серендипити 2014".
В рамките на заседанието участниците успяха да демонстрират на възрастни и специалисти, че във взимането на „управленски“ решения по важни въпроси e необходимо да бъдат уловени различните потребности. Заседателите припомниха и сентенцията на Януш Корчак, че „В сто еднакви дрешки, туптят сто различни сърца!“ като показаха, че тези различни сърца, мечти, чувства и емоции, могат да създадат нещо прекрасно. Също така те успяха ясно да докажат, че и децата трябва да бъдат чути, когато отправят желания.
Събитието бе част от изпълнението на програма „От децата на Пловдив“, чиято следваща стъпка е даване на началото на творчески конкурс „Приказка за Пловдив – кандидат за столица в Държавата на децата“, който ще даде свобода на хиляди детски фантазии в изразяването на представата им за мечтания град.
Творческото събитие Първото Тайно заседание на Задругата на децата в Пловдив бе инициатива на Сдружение „Серендипити-2014“ за привличане на децата като преки участници в управлението на тяхната среда, за осъзнаване на правата, задълженията и интересите им.
Инициативата се организира от Сдружение „Серендипити-2014“ и се реализира с подкрепата на Община Пловдив, Полски Институт, гр. София, г-н Александър Секулов, Комплекс за социални услуги за деца и семейства, фирма „Сибота“ ЕООД.Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…