Улица Златарска се превърна в картина от едноименната приказка „Алиса в Огледалния свят“. След 20 дни на строителната площадка, какви ли не премеждия , срокове,  които едва бяха догонвани, Проект 0 е вече на лице. Секунди преди откриването му бе закачено и последното огледално парче на една от страните, а авторът Кирил Кузманов шумно си отдъхна.

Началото на строежа тръгна по вода, буквално. Проливни дъждове забавяха работата. Вече сложеното скеле и много отметната работа бяха разбутани от земетресението, което ни удари на 24 май. Леко абсурдната ситуация с изкарване на разрешително за строителство за едва десет дни.И прочие, и прочие. Но ето ни днес, тук- огледайте се, откриха инсталацията Кузманов и кураторът Владия Михайлова и домакините от Отворени изкуства.

Може ли едно изкуство да бъде показано извън галерийното пространство?  Как една дългогодишна идея претърпява ред пречки и осмисляния, докато накрая не се превръща във факт. Това е една оживяла творба, която става част от живота из Капана за цели десет дена. През 2010 улица Златарска и конкретно отсечката, на която в момента е инсталирана огледалната стена, са били мъртви и изоставени. Досега човек виждаше града и Капана около себе си, но бе трудно да се възприеме като част от градската среда. Поне докато не се появи човек на изкуството, какъвто е Кирил Кузманов и не предостави на пловдивчаните шанса да осъзнаят, че градът не би могъл да съществува правилно без хората в него.
Проект 0 беше довършен пред погледа на десетки. Всеки един от присъстващите седеше и се вглеждаше възможно най-дълбоко в огледалата. Призмата на пространството беше счупена и изградена наново. Безкрайността, в която изведнъж се озоваваш подейства малко стряскащо, но успокоението беше да видиш всичките хора в Капана един до друг, при това умножени по две с отраженията си. Колко по-красива става една обикновена улица щом в нея закипи живот и любопитни очи щъкат из всеки ъгъл и попиват най-малките детайли. Дали виждайки себе си в този град, ще се почувстваш красив или ще забележиш онези пукнатини, които трябва да бъдат запълнени. Този проект е нещо много повече от една изложба,едно творение и едно ексцентрично хрумване на творец. Концепцията за огледало в Капана може да доведе до хиляди идеи на гражданите за възраждане и рестарт на целия квартал и на усещането за градска среда като цяло.

5 comments

 • Comment Link Кирил и Методий Кирил и Методий Окт 18, 2014

  Да ви с_е_р_а на изкуството !!!

 • Comment Link индж. Иб. Тотев индж. Иб. Тотев Юни 09, 2014

  Колега Катя Герасимова, ТОТЕВ
  1. не е г-н, а е ИНДЖ.
  2. не е Иб., а е Ив. за срамотиите.
  3. не е "беден, жалък", а е БОГАТ и САМОДОВОЛЕН, завиждай колкото си щеш, докато ти даже кирилицата не си успяла да научиш, а се вече подмазваш с трите си именца на изкуственяците.

 • Comment Link Katia Gerasimova Katia Gerasimova Юни 09, 2014

  Bravo,vuzxichtavam vi se i mi e tujno,za takiva bedni,jalki duchi,kato gn.Ib.Totev!!!!!!!!

 • Comment Link alla georgieva alla georgieva Юни 08, 2014

  Браво! Поздравления за Кирил Кузманов, Владия Михайлова и всички участници в проекта! Най-накрая успяхте!

 • Comment Link индж. Иб. Тотев индж. Иб. Тотев Юни 08, 2014

  Празна работа, въздух под налягане, шарлатания, гърч, ИЗКУСТВЕНОСТ, а не "отровено изкуство". Позьорката Сариевна е в президиума, естествено, сграбчила "ресурса". Горкият Пловдив

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…