Хората с имоти в квартала искат скоростно въвеждане на Синя зона там

Стратегията за пешеходната зона в Капана е чудесна, но мислете и за паркирането! Такъв бе призивът на жителите на квартала, който е на път да се превърне в първата обособена градска зона за култура. Те дебатираха по въпросите с движението и спирането на автомобилите в района на втората Беседка за Капана, която се състоя в читалище Алеко Константинов. В нея участваха представителите на трите фестивала на платформата Едно, новите заселници, спечелили конкурса на общината за творчески пространства в квартала, архитекти, експертът Михаил Богданов и зам.-кметът по транспорта и сигурността Александър Държиков.
В момента цари пълна анархия. Всеки спира, където му кефне. До обяд настава истински ад. 3 хиляди души пъплят по уличките в търсене на място за паркиране и гарират дори на най-неподходящите места. Случвало се е така да бъде спрян автомобил, че да не можем да влезем в дома си- буквално лепнат за входната ни врата. Трябва да се въведе ред и той да бъде спазван, категоричен бе един от най-активните жители на Капана, който населява имот на улица Златарска 11. Той и всичките му съкварталци се обединиха зад искане за скоростно въвеждане на Синя зона в целия район. Те изразиха притесненията си по повод слуховете, че ще бъде монтирана бариера на входа към района на улица Железарска. Бариера няма да има, изрично ни забраниха от пожарната, успокои хората зам.-кметът Държиков. Той обясни, че Синята зона вече е планирана и ще бъде въведена в най-скоро време. Това определено ще отпуши района. Опитът ни го доказа, подчерта Държиков. Живущите по малките улички в архитектурния диамант на града ще плащат по 50 лева на година за автомобил. Разберете, не държим да паркираме пред домовете си. Но искаме ред. Проблемът с паркирането идва от хората, които ходят на работа тук. Има офиси с по пет служителя- всеки един от тях идва с кола до работното си място и гарира, където намери. Това е разточително и безсмислено. Ако минете през Капана вечер- можете футбол да играете по улиците- няма никакви коли. Честно казано- не повече от 10 семейства живеем постоянно в Капана. Аз например имам 4 коли, но те са паркирани в Малчика, а аз се придвижвам с градския транспорт. Приветствам решението за голяма пешеходна зона тук. Наясно съм, че като живея на пъпа на града, ще трябва да се съобразявам с това. И просто съм решил да не си преча сам, казва жителят от улица Златарска 11.
Лудницата идва от това, че няма правила за паркиране. Аз плащам за две паркоместа и съм се превърнал в регулировчик, тъй като постоянно някой решава да спре върху тях, обясни собственик на хотел в Квартала. Постоянно стават дори побоища за паркиране по обедно време, абсурдно е положението. Истината е, че много хора, които работят от другата страна на Главната, спират тук, тъй като не плащат за Синя зона. Време е това да се промени, вмъкна жителка на улица Загреб 1. На мен скоро ми запалиха ателието. Добре, че беше 7 часа сутринта, та пожарникарите успяха да проникнат до него. Казаха ми, че ако е било в друг час, е щяла да изгори цялата ми къща, тъй като достъпът до нея заради паркирани коли е напълно невъзможен. Синята зона ще регулира всичко, включи се отново мъжът от Златарска 11.

1 comment

  • Comment Link Боянов Боянов Май 29, 2014

    Тази среща е поредното доказателство за сбъркано управленско мислене. Подобни срещи се правят преди да бъде започнат даден проект, за да може предварително да се обмислят всички възможни проблеми и да се отстранят своевременно. Вместо това ни се предлага среща пост-фактум. Ние си направихме каквото си решихме, хайде сега ръкопляскайте?! Това е философията на общинските ни власти от много време насам. Относно кв. Капана живущите и собствениците на заведения и магазини от няколко години търсят решение на проблемите с движението. Стигаха до ниво районен кмет и толкова. Опитите им да се срещнат със сегашния кмет, преди него с Атанасов удряха все на камък. И сега какво? Елате на среща да си поговорим, да отчетем дейност, да прелеем отново от пусто в празно.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…