Проектът за ремонт и реставрация та паметника на културата от национално значение може да бъде даван като пример за тотален провал

Строителните дейности трябваше да са приключили преди около година и половина, няма никакъв изглед това да се случи скоро

Иво Дернев

„След 190 дни влизаме в реставрираното Жълто училище”. С такова заглавие излезе Под тепето на 2 ноември, 2017 г., когато церемониално и някак възторжено стартираха дейностите по ремонта и възстановяването на една от най-важните и знакови сгради в Пловдив. Към днешна дата паметникът на културата от национално значение изглежда така, както през ноември 2017 г.

Близо две години по-късно няма абсолютно никакъв напредък от работата по реконструкцията и реставрацията на построената през 1868г. първа българска гимназия. А отдавна строителните дейности трябваше да бъдат завършени. Сега, вместо студентите на АМТИИ да открият новата учебна година в някоя от залите на Жълтото училище, обектът събира погледите със строителните си скелета, обрушените мазилки и зидарии, и гротескна визия. В обекта, в който би следвало да кипи работа, няма жива душа. Работник там не се е мяркал от дълго време.  Резултатът е такъв, че гордостта на твърде спорното двумандатно управление на ректора проф. Милчо Василев трябва да се дава за пример за тотално провален проект и лош резултат от обществена поръчка.

„Стигнахме дотук след 6 години ходене по мъките и чукане от врата на врата. Чухме много лъжи, като тази на една министърка на образованието, която ни обеща милион лева, но това така и не се случи. В крайна сметка обаче започваме ремонта с 1,2 милиона лева, като 1,1 милиона идват от държавата с решение на Министерски съвет, а 100 хиляди е помощта на Община Пловдив. Сградата няма да се събаря, а ще се възстановява. Благодаря на фирмите, които отпаднаха в конкурса, че не обжалваха процедурата и не забавиха ремонта”, каза на 2 ноември 2017 г. ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев. Ремонтът, който трябваше да бъде завършен за 190 дни обаче се бави с близо година и половина и няма никакви изгледи скоро да бъде докаран до край.

Припомняме, че обществената поръчка за реставрацията и реконструкцията на Жълтото училище бе спечелена от бургаска строителна фирма, а собственикът ѝ уверено разказваше, че ще приключи дейностите в срок. Преди старта на ремонта от ръководството на АМТИИ вдигаха врява до небесата за нежеланието на държавата да отпусне средства за паметника на културата. Това бе и причината Менда Стоянова да получи почетната титла Доктор хонорис кауза на Академията. След отпускането на средствата и началото на строителните дейности и до този момент от ръководството на АМТИИ не са отваряли нито дума за гигантското забавяне и неспазване на сроковете.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…