Отвориха площадното пространство за преминаване

Иво Дернев

Площад Централен вече е отворен за преминаване на пешеходци. Днес основната част от реконструкцията на обекта приключи, а изпълнителите на проекта премахнаха строителните заграждения. Бяха пуснати двата шадравана и пасивната водна атракция, която позволява „ходенето по вода” в близост до паметника на Гюро Михайлов. Готов е и разширения подход към подлеза на Тримонциум, заради който бяха отнети две трети от паркинга пред хотела. Все още обаче не е направена връзка между съоръжението под булеварда и площада през античната улица на юг от пощата.

Форум Запад обаче вече е напълно оформен и от днес събира хора около панорамните парапети. Слизането около самата археология все още не е възможно, но се очаква в близките дни достъпът да е свободен. Около Одеона все още се работи, като плановете там са да бъде изграден нов подход към Главната откъм подлеза под Пощата, който да осигури атрактивен пешеходен маршрут до Епископската Базилика.

Днес се тества осветлението на площада. Бяха подредени и всички шведски пейки. Остава за решаване основният проблем на пространството- липсата на сянка. Проверката на Под тепето на място днес установи, че и в новия си вид в летните горещини площадът ще е коридор за преминаване на пешеходците. Не е лошо да бъде помислено за съвременни решения за мобилна растителност, както и за места за сядане по ръкава в посока Гладстон. Подходящи може би биха били новите бетонни пейки пред изложбена зала „2019” например.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…