Пешеходната зона пред чисто новата галерия на улица „Гладстон“, която редовно попада в публичните дебати по различни причини, впечатли с капаците на тротоарните шахти. За разлика от целия останал град, тук паветата над тези капаци са поставени напълно произволно без никаква връзка с останалите по пешеходната зона.

Широкият тротоар пред галерията на улица „Гладстон“ е покрит с типичните мити бетонови павета, които се използват в целия град. Избрани са павета в два цвята, с които е оформена цялата зона около галерията и кръстовището на улица „Гладстон“ и улица „Преслав“.

На няколко места в тази част има и няколко шахти за достъп до подземни технически проводи. Капаците на тези шахти също са покрити с павета, но те са в произволна, спрямо останалите плочи, посока и цвят.

Това на пръв поглед може да изглежда като дребно заяждане, но всъщност сравнението не е с някоя друга свръх напреднала в дизайнерско отношение държава, а със съседните тротоари. Всички шахти на съседните тротоари на същото това кръстовище са с добре изрязани и подредени павета. Понякога шахтите са успоредни на оста на улицата и това е направено по лесен начин, но понякога по редица причини шахтата не съвпада с оста на посока на тротоарните плочи и те са изрязвани под ъгъл.

Същата практика се наблюдава на десетки други места в града, при това не само с бетонните павета, а и с други видове тротоарни плочи или настилка, вкл. на велоалеи. Изрязани по начин, който да съвпада с останалия тротоар плочи има буквално в целия център – на най-важните места, като площад „Централен“ и бул. „Цар Борис III Обединител“, на „Отец Паисий“, на по-малки улички, като ул. „Г.М. Димитров“ или „Цар Асен“ и на още куп места с подменени в последните 4-5 години тротоари.

Необяснимо е обаче защо точно на едно от най-представителните за града места тази добра практика не е спазена, също както в малките квартални улички, независимо дали оста на шахтата съвпада с оста на подреждане на плочите.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…