Нура Ал Сайех представя проекта си Повърхност днес на ONE ARCHITECTURE WEEK

Стартира реконструкцията на улица Христо Дюкмеджиев в Капана. Бъдещата пешеходна зона, чиста от автомобили, ще е и основна част от петъчния фестивален ден на ONE ARCHITECTURE WEEK. В програмата на седмицата на архитектурата днес ще бъде представен проекта Повърхност на Нура Ал Сайех, който ще даде идея за специфично препавиране на улицата в квартала. За този проект Нура се вдъхновява от социалните, религиозните и политическите контрасти в Пловдив. Улицата е едно от най-публичните пространства във всеки град и работейки с повърхностния слой на улицата, авторката цели да стимулира възприемането на публичното пространство като място за взаимодействие между различни хора.

Пловдив винаги е бил град с много култури и религии. Това разнообразие продължава да съществува, но хората живеят в отделени общества с почти никаква връзка помежду си, което често води до създаването на предразсъдъци между тях. Всяка една от тези групи следва своята лична карта на Пловдив. Те имат своите паметници, обществени пространства и маршрути.

В своята работа Нура Ал Сайех изследва проблемите, свързани със социалната значимост на градското пространство, чрез границите в града и влиянието, което те имат върху хората. Нура Ал Сайех ще изнесе лекция на форума на ONE ARCHITECTURE WEEK на 18 октомври.
Друг акцент в програмата на фестивала днес е инициативата “Аз създавам”. Тя е  съвместна акция на ONE ARCHITECTURE WEEK и платформата за младежи WishBOX. Събитието цели да запознае гимназистите с това какво значи да бъдеш архитект във всичките разновидности на тази професия.

Програмата се състои от увлекателни и информативни лекции съчетани с опознавателна обиколка на Капана. Сред лекторите ще бъдат архитекти, урбанисти, ландашафтни дизайнери, проектанти, фотографи и 3D визуализатори, както и представители на университети, в които могат да се изучават тези специалности. Чрез събитието участниците ще се запознаят с теми като изготвянето на макети, управлението на големи градски проекти, архитектурни визуализации, строителството на жилища, архитектурно осветление и други.

Ето и пълната програма на фестивалния петък:
9:30 - 15:00> Аз създавам, представяне -  Баня Старинна, ул. „Четвърти януари“
18:00 - 19:30 > Повърхност, представяне -  ул. Загреб 14, Ядрото
19:00 - 21:00 > Пощенска кутия за приказки, акция - Римски стадион
20:00 - 22:00 > ATNS /MELFORMATOR/, парти - Ядрото, ул. Загреб 14, Капана
22:00 - 23:00 > У дома той е турист, дебат - ул. Христо Дюкмеджиев 12
22:30 > ATNS /MELFORMATOR/, афтър парти - Петното на Роршах.
Можете да видите също:
 00:00 - 24:00 > Добри градски, изложба - ул. Княз Александър I 15
 00:00 - 24:00 > Университетска работилница, изложба - ул. Загреб, Капана
 9:00 - 19:00 > Големите надежди, изложба - ул. Хр. Дюкмеджиев 10, Капана
 9:30 - 19:00 > Проектирай Албания, изложба - ул. Княз Александър I 15
10:00 - 18:30 > У дома той е турист, намеса - ул. Райко Даскалов 8
11:00 - 19:00 > Световен град, изложба - ул. Гладстон 32
11:00 > Фасаден аудио мапинг, намеса - ул. Христо Дюкмеджиев 2, ул. Златарска 24, ул. Константин Стоилов 10, ул. Константин Стоилов 16, ул. Константин Стоилов 22, ул Криволак 2, ул. Съборна 3
11:00 > Ключ, намеса - кръстовището на ул. Златарска и ул. Дюкмеджиев
11:00  > Тунелът, намеса - ул. Железарска 37, Капана

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…