Военни с автомати, полицаи и други представители на реда патрулират денонощно, пръснати из стратегически важните места на града

В Брюксел няма да видите пране по терасите

Бездомниците се веселят и танцуват наедно с гражданите, без да ги закачат

Паулина Гегова, специален пратеник на Под Тепето в Брюксел

Европа е голям и твърде стар континент. Подчертавам стар, защото поради тази причина е запазил съкровища и кътчета, история и спомени, които си заслужават да бъдат видени, преживени, припомнени или тепърва открити. А когато си в Рим прави като римляните. С други думи, ако си в чужда държава слей се с тълпата, стани едно цяло с живота, с типичната атмосфера, превърни се не в турист, а в кореняк.

Кралство Белгия е на 2000 години. Държава станала свидетел на много национални и културни потоци. Двустранна, двуезична, смесица между ренесансова структура и съвременно европейско влияние. Нищо чудно, че столицата Брюксел е седалище на Европейския съюз.

Пътешествието до Брюксел може да е изпълнено с напрежение, но сладко-горчивата тръпка от преживяното ще остави пресен отпечатък във всяко съзнание, до края на живота ви. Веднъж стигнали там, ще се потопите в нещо, което обичам да наричам дуализъм. Не само на религиозно, но и на философско ниво. А какво да очакваш и как да го изживееш?

Небето

Или с други думи изминатия път. Ако имате възможност, стигнете до Брюксел със самолет. Може да не е най-евтиният вариант, но гледката от малкото прозорче си струва всяка една стотинка, била тя и последната. Немските авиолинии се грижат подобаващо за пътниците си, а облаците са на една ръка разстояние. Жалко, че не можем да я протегнем и да ги уловим. Уви, съществува и неприятната част с летищата и строгите проверки. Внимавайте с какво пълните куфарите си, защото някои неща може да не преминат границата. Запознайте се предварително с изискванията, за да не се разделите по неволя с парфюма си или пастата си за зъби. Проверките са неприятни и досадни. Често могат да ви сметнат за съмнителен, но няма от какво да се притеснявате. Приемете го като първата стъпка от приключението и не се стресирайте ако някоя метална пластина по дрехите ви или обица на скришно място задейства детекторите. И не забравяйте да си сложите чисти чорапи, защото е много вероятно да ви събуят. След това просто се отдайте на небесната шир…

Сигурността

Тъжно, но факт, днес живеем в опасни времена. Проверките по летищата не са единствените мерки за сигурност, с които трябва да се съобразявате. Брюксел е важен за Европа град и безопасността му е особено голям приоритет за управляващите. А чужденци има много. Европейската столица е желана дестинация за различни раси. Има от всичко – през азиатци, до американци. Точно затова военни с автомати, полицаи и други представители на реда патрулират денонощно, пръснати из стратегически важните места на града. На централната гара, по летищата, в метрото, на централните улици, може да ги срещнете навсякъде. Столицата разполага дори с вело полицаи. Гледката на мъж в униформа и оръжие е малко плашеща, но те няма да ви закачат без причина. Е, не се изкушавайте да ги снимате, защото повечето няма да се съгласят. Все пак отиваме да си прекараме добре, а не да ни закопчаят.

Шоколадът

Не може да отидеш в Брюксел и да не пробваш белгийски шоколад. Той е един от водещите в сладкарската индустрия, а магазините за какаови изделия са сред най-срещаните. Ако тръгнете по центъра ще ги забележите един след друг, един срещу друг – големи, изпълнени с всевъзможни вкусотии и никой от тях не е конкуренция на следващия, защото желаещи за купуване има в изобилие. Веднъж влезли в магазин за шоколад, сякаш попадате в къщурката на вещицата от Хензел и Гретел. Всяка стена и витрина прелива с ново и ново изкушение, кое по-апетитно от предходното. Изборът е труден и нищо чудно да прекарате в една такава сладкарница половин час, че и повече.

Заведенията

По стари френски традиции, Брюксел е изпълнен с изискани ресторанти, предлагащи френски вина, а по белгийски тертипи, бирариите са основен конкурент. Въпрос на личен избор е кое ще предпочетете, но моят съвет е – ако имате възможност, пробвайте и двете. Няма да сбъркате! Вината са най-често висок клас. Бяло, червено или розе,те са сладникави и леки. Липсва им онази отлежала плътност на домашното българско вино, но са ароматни и пенливи. От друга страна, белгийските бири са едни от най-добрите в света. На центъра има магазин, в който предлагат над 1000 вида бира, а в пъбовете може да вкусите пресен наливен ейл. Лошото е, че за нашия стандарт, цените са високи. Много високи. Един малък наливен Вишнев крик в Брюксел струва 5 евро. Това е двойна цена на нашите крафт бири, но явно развитието на страната и стандарта си казват думата.

Забележителностите

Архитектурата на Брюксел е под основното влияние на фламандски и валонски стил. Точно поради тази причина са останали дворци, а жилищните кооперации са запазили кокетните си, продълговати фасади, най-често завършващи с кули. Интересен факт е, че на нито една тераса (френски стил) няма да видите проснато пране. Друг интересен факт е, че в старинната част улиците са павирани, а на места може да видите вградени миди с позлатена патина. Задължително трябва да видите Централния площад, който е обграден от дворците, сега играещи ролята на музеи, парламент и други. За определен период от лятото, площадът се покрива с килим от цветя. Зимата пък се нагледахме на туристи. Друга основна забележителност е Пикаещото момче, известно още като малкия Жулиен. Бронзовата статуя представлява малко момченце, което пишка във фонтан, а няколко пъти седмично го обличат в дрехи. Легендата гласи, че статуята е сложена, за да напомня на обществото за детето, което изгасило разположените от неприятеля боеприпаси, като се изпикало върху тях от градските стени. Ние, българите, интерпретирахме тази история по време на визитата си, че заради нарасналите терористически актове от последните месеци, момченцето е загасило фитила на поставена бомба. Дори в тежки времена трябва да се намери място за малко смях.

Изкуството

Както навсякъде, Брюксел не е ощетен от страна на улични артисти. Такива може да се намерят най-често в метрото или на Централната гара. Може би заради студа не видяхме такива по улиците, но все пак музиката се лее, а изпълнителите са истински професионалисти. В метрото например, се натъкнахме на трима музиканти, които толкова добре свиреха и пееха рок ен рол, че се спряхме да потанцуваме с тях, докато бездомниците ни правеха компания от страни и то без изобщо да ни закачат. Никой няма да те дръпне, дори няма да ти се провикнат, както сме свикнали по пловдивските улици. Но да се върнем на изкуството. Овен уличните артисти, столицата разполага с много театрални сгради и заведения, в които се изнасят представления или концерти, а картините са неделима част от по-значимите сгради.

 

След всичко казано, след всички трудности, все пак посетете Брюксел. Ще останете очаровани, но се пригответе психически и се заредете с търпение, че дори в такава подредена страна гафовете не са нещо несрещано. Защото дори в четири звезден хотел може да ви се развали тоалетната, да пиете рядко кафе или да объркате посоката на метрото. На нас ни се случи. Все пак приключенията нямаше да са истински приключения ако вървяха гладко, нали? И пак напомням – не забравяйте да си носите чисти чорапи по летищата.

 

1 comment

 • Comment Link Camila Rodela Camila Rodela Юли 31, 2017

  Здравейте приятели, казвам се Камила Rodela и аз съм от Мичиган, Unied State.I съм тук, за да свидетелствам за добрите дела на DR.OGAGA ​​KUNTA в My life.My съпруг и аз сме женени от 27 години с две children.Just преди две години всичко дойде на end.I искаше съпругът ми върна и аз го помолих, но той никога не слушаше, така, се натъкнах на няколко свидетелства за това специално заклинание пудра. Някои хора са свидетелствали, че той донесе им Ex любовник обратно, някои свидетелства, че той възстановява утроба и лечение на рака, както и друга болест, някои свидетелства, че той може да направи магия, за да спре развода, а също и на правописа, за да получите добра платена работа така нататък. Той е невероятен, аз също се натъкнах на едно специално свидетелство, беше за една жена, наречена Вера, свидетелстваше за това как върна бившия си любовник, а в края на свидетелските си показания тя пусна електронната си поща. След като прочетох всичко това, реших Да го опитам. Аз се свързах с него по имейл и ми обясни проблема му. Той ми каза какво трябва да направя, направих го и съпругът ми се върна при мен. Ние решен нашите проблеми, и ние бяхме още по-щастливи от всякога DR.OGAGA ​​KUNTA сте талантлив човек и аз няма да спра да го публикува, защото той е прекрасен човек. Ако имате някакъв проблем и търсите истински и оригинален магьосник, опитайте го по всяко време, той е отговорът на вашите проблеми. Можете да се свържете с него по електронната поща: ogagakunta@gmail.com и да получите проблемите си като мен. Той може да реши следните проблеми и много повече.
  (1) АКО ИСКАТЕ ВАШЕТО ИЗКЛЮЧВАНЕ
  (2) Искате да устроите съпруга си да спре разцвета
  (3) Искате да бъдете насърчавани във вашия офис
  (4) ЖЕЛАЕ МЪЖЕ И ДАМИТЕ ДА БЪДАТ ДА НАМИРАТ АТРАКТИВНО
  (5) Ако искате да сътворите дете
  (6) Искаш да бъдеш богат
  (7) ЖЕЛАЕШ ВАШИЯТ СЪДИЙ, ЛЮБИТЕ САМО ЗА ВЯРВАНЕТО НА ЖИВОТА
  (8) НИЕ НУЖЕСТВАШ ДОБЪР ЩАТКА
  (9) НУЖЕСТВАШ ЛОТЕРИЙ СПЕЛ
  (10) НИЕ НУЖДАТЕ ЗА РАБОТА
   Ogagakunta@gmail.com или на WhatsApp +2348069032895

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…