"Актьорите са агенти на промяната. Един филм, театрална постановка, музикално произведение или една книга могат да бъдат изключително важни. Могат да променят света."

Той със сигурност промени света на киното и театъра по начин, по който едва ли някой е предполагал. Гигантската фигура в актьорското майсторство, Алън Рикман ни напусна сломен от коварната болест на рака, но вечно ще остане в сърцата ни. Може би няколко звездички на Господ са умрели и затова той си събира нови, които да красят и осветяват нощите. Може би просто е съдба. Каквато и да е причината, споменът и постиженията остават.

Посмъртно, изпълнени с огромна почит, ще отчетем най-бляскавите превъплъщения на аристократичния британец.

1. Сивиръс Снейп от поредицата за Хари Потър

Персонаж, който всяко дете ще свързва с Рикман. Тъмен, мрачен и потаен, но вълнуващ, превръщайки се в любим герой от книгите и филмите. Винаги сме си имали едно на ум за предводителя на Слидерин. Много от нас сме искали да сме като него, други сме го мразили, но на финала сме оставали в шок, когато бива убит. Незабравима роля!

2. Риши от Парфюмът: историята на един убиец

Брилянтна книга, брилянтен филм, създаден майсторски. Ролята на Алън е изящна, изпипана, чувствена и изпълнена с бащинска обич. Актьорът представя на ниво отминалата френска епоха, скачайки от гротеската към красотата и обратно.

3. Съдия Търпин от Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт

Поредната алегорична роля, изпъкваща по един демоничен начин. Съставът на филма говори сам за себе си. Джони Деп, Хелена Бонам Картър и Алън Рикман, под направлението на Тим Бъртън, ги изстрелва на светлинни години като творци.

4. Шерифът на Нотингам от Робин Худ: Принцът на разбойниците

Първата екранизация за легендарния стрелец остана и най-добрата. Колкото и римейки да са правени след нея, никой не можа да надмине злостния шериф на Рикман - безкористен, жесток и впечатляващ.

5. Ханс Грубер от Умирай трудно

Доказателството, че англичанинът се справя без проблем и с екшъна и то не стереотипен, банален и клиширан, а отново различаващ се.  Като че ли с каквото и да се захване, винаги се откроява от много от колегите си.

Разбира се, Алън Рикман има още много стойностни роли. Филмите, в които участва са винаги изпълнени с обществена или абстрактна тематика. Никога скучни, никога еднотипни. На сцената артистът също е силно впечатляващ. За жалост, зрителите няма да могат да се любуват повече на таланта му, а киното никога няма да е същото. Отиде си твърде рано, но по-добре стойностно изживян живот, отколкото само бледо подобие. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…