Името на Атанас Илиев от Пловдив в майсторските ножарски среди се откроява като на човек, постигнал много за кратко време! А това говори красноречиво за неговия талант, енергия и творческа фантазия

„Не правя оръжие за убиване, а авторски аксесоари за ежедневието и свободното време“

В нова поредица ви запознава с хората, които създават във времената на повсеместна световна криза. Творците в ерата на Сovid-19 са сред нас, те ходят по улиците на древния и вечен град и както са казвали дедите ни „не седят мирни“. Представяме ви немирниците, сътворяващи красота в период на локдаун.

Замисляли ли сте се някога, как бихте се справили, ако нямате в къщи нож? Съвременният човек до такава степен е свикнал в ежедневието с този инструмент, че го приема за даденост. Той е там- на една ръка разстояние във всяка кухня, във всеки дом и се различава само по форма, предназначение и дръжка. А за много хора дори тези отлики нямат никакво значение.

Името на Атанас Илиев от Пловдив в майсторските ножарски среди се откроява като на човек, постигнал много за кратко време! А това говори красноречиво за неговия талант, енергия и творческа фантазия.

По време на срещата ни говори с любов за материалите, които използва – за метала и дървото, за приятеля, който изработва каниите.  Разказва истини и легенди за дамасковата стомана. Познава хора от цял свят, които се занимават с това и издирва суровини зад граница, за да гарантира уникалност  и най-високо качество. И държи да се знае, че не прави оръжия за убиване, а авторски аксесоари за ежедневието и свободното време.

От кога се занимаваш с това?

По-сериозно от 7 години.

А как започна?

Е, като малък съм си дялкал мечове от дъски. Всъщност, купих си едно парче метал с идеята да направя нож за себе си. Така разбрах, че ми се отдава. Реших да пробвам и се получи. Честно казано, не съм гледал от никъде. Започна първо като хоби. По цял ден държа нож, дори и на работата, а след това в работилницата ми. Хладното оръжие е страст, а за мен вече е нещо като фетиш. Постепенно превръщам хобито си в професия.

Къде ги правиш?

Имам си работилница. Не е в къщи. Работа с метал изисква специално помещение. Не смесвам работата с дома.

Колко време ти отне да я оборудваш?

Все още я оборудвам. Никога не можеш да спреш в този занаят, инструментите са много важни за крайния резултат. Винаги искам нови и нови неща. Постоянно се ъпдейтвам, както се казва.

Технологиите позволяват избор на добри и качествени материали. Използвам съвременни и дамаски стомани. Търся екзотични и уникални материали за дръжките, които да придадат допълнително цвят и колорит на ножовете.

Поръчвам специално дърво за дръжки. Изключително много харесвам работата на един украинец – прави уникални неща.

Кой ти помага, срещаш ли разбиране у дома?

Синът ми Божидар прави снимките и видеата за страницата ми във Фейсбук. На него хоби му е фотографията. Предстои му кандидатстване и сега с тренировките и училището няма време да снима, но въпреки това  ми помага за представянето на завършените ножове със снимки и клипове.

Още по темата и галерия със снимки вижте ТУК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…