Print this page

 

 

 

От залез слънце на 30 юли мюсюлманите посрещат Курбан Байрам, който тази година ще се празнува до вечерта на 3 август. 

 

Тридневните празненства са  един от най-големите празници в исляма Рамазан Байрам. С празника завършва свещеният месец Рамазан, през който мюсюлманите спазват ритуала да стават преди изгрев, закусват и до залез не се хранят и не поемат течности. Вярват,  че постът може да ги  доближи до бедните, гладните и страдащите хора. Според поверията през месеца Рамазан Мохамед получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил. За мюсюлманите Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.

 

По традиция първият от трите празнични дни се чества с най-близките. По-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях. Денят започва с тържествени молитви, ядат се сладкиши, раздават се лакомства на близки, роднини и съседи. Именно затова Рамазан Байрамът се нарича още Шекер Байрам, защото на този празник хората се черпят с баклава, локум, бонбони и всякакви други сладки. Неслучайно празникът е любим на децата – те обикалят по къщите и събират вкусотии.

 

По традиция през целия месец Рамазан турската общност в Пловдив даваше благотворителни вечери ифтар. Повечето, от които бяха в Имарет джамия, но от две годиниголемият ифтар събираше представители на местната и държавната власт, на дипломатическия корпус и различните етнически общности в града под тепетата на площада пред Джумая джамия.

 

Тази година заради ограничителните мерки против коронавируса общонстта не се събира на благотворителна вечеря.

 

По-рано днес кметът Здравко Димитров отправи поздравление към мюсюлманската общност в Пловдив. Ето и пълния текст: 

 

  Уважаеми съграждани мюсюлмани,

 

 Бих искал да отправя най-сърдечни поздравления към вас за Курбан Байрам - празникът на милосърдието и прошката.

 

Бъдете добри и състрадателни към ближните си, помагайте на по-слабите от вас, както повелява този празник. Само с взаимно уважение, толерантност и зачитане на достойнството на другите можем да продължим да градим по-добро бъдеще за любимия ни Пловдив. Отворете сърцата си и споделете свещения празник с ближните си.

 

Честит Курбан Байрам!“

 

Репортерът ни днес вида как се хигиенизира и дезинфекцира Джумая джамия след петъчната молитва. По принцип още преди епидемията от коронавирус, храмът се чисти на всеки три часа.

 

 

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
https://www.kapana.bg/litza/item/15510-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD?tmpl=component&print=1#sigProId28715d9ad5
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…