Тази нощ ни е напуснал актьорът Йосиф Шамли, съобщиша от Съюза на артистите в България. Като дългогодишен актьор в трупата на Народния театър Иван Вазов“, Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената. В последния сезон той беше част от спектаклите Нощна пеперуда“ от Пьотр Гладилин, Наблюдателите” от Константин Илиев, Опит за летене” от Йордан Радичков, Калигула” от Албер Камю, Спускане от връх Морган” от Артър Милър, Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка.

От Организацията на евреите в България Шалом напомнят, че големият български актьор от еврейски произход, който напусна този свят едва на 47 години, е носител на наградата АСКЕЕР 1995 за поддържаща мъжка роля за Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо“ от Дейл Васерман и Кен Киси и АСКЕЕР 2016 за поддържаща мъжка роля за Цера в Ничия земя” по Данис Танович.

Ще го запомним с великолепните му роли в Народния театър, а за българската еврейска общност той остави и още една празнина. Като основател и ръководител на детската театрална школа и школа за възрастни към Еврейски център „Бейт Шалом“, Шамли възпита няколко поколения в любов към театъра и самочувствие на сцената, реализирайки чудесни постановки.

Поклон пред паметта му!

Поклонението ще бъде на 30 октомври от 11:00 до 12:30 часа във фоайето на Народен театър „Иван Вазов“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…