"Поетиката е предмет на зрителя, работа на автора е да остави достатъчно пространство за интерпретация"

Славена Шекерлетова

Есенните изложби в Стария град в Пловдив под надслов „Поетика на образа“ вече посрещат и изпращат гости. Представяме ви двама от художниците, които участват в тях. Акварелите на Димитър Воденичаров могат да бъдат видени в Сводестата зала на Балабановата къща, а Стоян Куцев представя своите работи на първия етаж на същата къща в различни помещения. Ето какво ни разказаха авторите за творбите си.

Димитър Воденичаров: Представям акварели, рисувани са 2018-та и 2019-та година. В някои от тях се виждат пейзажи от в кавички конкретни места, портрети, но също така и предмети. Работя като сценограф и присъщо за тази професия е, че налага да бъдем малко хамелеони. Да сменяме и вкусовете си, и линиите на любопитство.

В пейзажите търся атмосфера, която може би си личи, че има някаква театрализирана материалност и като светлина, и като обекти.

Образ има в другите работи, умишлено не са споменати портретираните обекти, но всеки един от тях е конкретен образ, въпреки че са с театрален костюм.

Поетиката е предмет на зрителя, работа на автора е да остави достатъчно пространство за интерпретация.

Стоян Куцев: Всичко, което правя е свързано със социалната живопис, като във всички работи се опитвам да намеря един лек елемент на закачка, на шеговито поднасяне, не толкова на критики към обществените събития и ситуации. Що се отнася до втората зала в Балабановата къща, там има една закачка от детските ми спомени със слънчеви зайчета, които правехме с огледала. Но като цяло ме вълнува драматизма в изкуството.

В последно време работя с промишлени бои, изпробвам тоя тип съвременен материал, както и дигитален печат върху различни основи и това донякъде придава за неподготвения зрител някаква по-голяма различност в представените тук неща, но всъщност за мен те провокират в една посока. Дълго обмислям всяка работа, особено в случая съобразявайки се с тоя широк спектър на надслова „Поетика на образа“. Това допълнително ми даде свобода да покажа неща в различни смисли.

Следя Есенните изложби от години. Първо имаше един дълъг период на затишие, всичко се правеше в една традиционна схема. Благодарение на Галя Лардева нещата се разчупиха, канят се по-съвременни автори и това ме провокира да участвам.

Погледнах работите и на колегите. Смятам, че е много силно представянето тази година с добри автори. Провокиращо за зрителя е, че има и по-стари автори, които правят изключително съвременни и ангажиращи неща, в съчетание с младите, които са изцяло в тази посока. Мисля, че благодарение на доброто кураторско присъствие всичко се получава отлично, а да не говорим, че пространството допълнително допринася. Едни съвременни работи се показват във Възрожденски къщи, което придава забележителна атмосфера, като в същото време можем да видим как се развива изкуството.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…