Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) ще присъди на цигуларя Мичо Димитров най-високата степен от връчваните признания за големи заслуги към българската музикална култура, а именно наградата „Златна лира“. Димитров  сред виртуозните български музиканти, прославящи страната ни на международната сцена, но и един от големите българи, предпочел да се завърне в собствената си страна, да твори и преподава, да споделя своето изкуство в родния си град и от няколко години е концертмайстор на Опера Пловдив.

Мичо Димитров е възпитаник на лондонската школа на проф. Ифра Нийман, след това концертмайстор на Пловдивската филхармония и дългогодишен концертмайстор на Нидерландския радиооркестър в Хилверсум. По същото време е гост-концертмайстор на Операта в Лион. Концертира в „Музикферайн” (Виена), „Концертхаус” (Берлин), „Плейел” (Париж), „Роял Алберт Хол” (Лондон). Участва в ,,ПРОМС 2009″ (Лондон), „Сън Фестивал” (Сингапур), „Тонхале” (Цюрих), „Фестшпилхаус” (Залцбург), Международен фестивал в Братислава и др. През 2015 г. работи като гост-концертмайстор на SWR /Southwest German Rundfunk Orchestra in Saarbrucken/.

Мичо Димитров е носител на ,,Младежка лира“ като концертмайстор на Пловдивска филхармония (1985 г.), Златна значка за заслуги към Международния фестивал ,,Варненско Лято“ (2012 г.) и наградата ,,Музикант на Годината 2013″ на Българско национално радио.

Наградата „Златна лира“ ще му бъде връчена  от г-н Станислав Почекански – председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, тази вечер, от 19.00, по време на Симфоничния концерт, посветен на 150 годишнината от смъртта на Берлиоз. Във фоайето на Дома на културата ще бъде открита и изложба с творби на маестро Димитров.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…