Любов Костова, директор на Британски съвет у нас: Обединеното кралство и страните-членки ще продължат да работят заедно в сферата на културата, образованието и науката и след подписването на договора

Има много ясни гласове за това, че сътрудничеството ще продължава- трябва да намерим начините това да се случи, подчерта в Пловдив Костова

Британски съвет отбелязва 80 години присъствие в България през 2019г. в сърцето на Пловдив

Обучение за развитие на публики организираха Британския съвет и Фондация „Пловдив 2019” в СКЛАД 2019 в Тютюневия град. Един от лекторите във форума бе Любов Костова, директор на Британския съвет в България. Тя сподели своите знания и умения за по-добро разбиране и общуване с целева аудитория, цялостния подход към развитието на тази специфична дейност, както и идеи за достигане до нови публики. Пред Под тепето тя не скри, че проектът Пловдив- Европейска столица на културата 2019 е изключително интересен за Британския съвет и догодина се предвиждат няколко събития под тепетата. А Брекзит по никакъв начин няма да се отрази на намеренията на Съвета.

Ще говорим с колегите от Пловдив 2019 как можем да се впишем в Европейска столица на културата догодина, като вече знаем няколко неща, които ще се случат. Едно от тях е нашата собствена годишнина в България- през 2019-та Британски съвет навършва 80 години тук. Ще намерим начин да отбележим тази годишнина подобаващо именно в Пловдив. Вече сме стартирали две инициативи. Заедно с кметството започнахме инициатива за дигитално образование на деца с микрокомпютри МайкроБит, които са въведени в 13 училища в града. Това е проект, който стартира през декември. Още от самото начало по него работим с „Пловдив 2019”, защото си казахме, че искаме това да бъде като част от работата, която училищата ще свършат за Европейска столица на културата. Предстои хората от „Пловдив 2019” да поставят предизвикателство пред младите компютърни гении и ще видим тепърва какво ще бъде то. Друга инициатива е кампанията 80 момента за България. Това е едно своеобразно изследване. Стартирахме го неотдавна, за да потърсим онези големи моменти от историята на България, които са оформили страната, такава, каквато я знаем днес, през последните 80 години, разкри Любов Костова.

Тя подчертава, че Британски съвет е изключително отворен към Европейските столици на културата. Подобни уъркшопи като този в Пловдив, организацията прави във всички градове, на които им предстои да бъдат столици на културата между 2018-та и 2021г. Вече направихме такова събитие в Матера например. Това е част от нашето съдействие за подготовката на тези градове. Говорим не просто за подаване на ръка, а за споделяне на опит. Не случайно творческите индустрии са толкова голям преносител на брутен вътрешен продукт в британската икономика. Там на тях се гледа изключително професионално. Подготовката на културните мениджъри е една от големите сили на британската система на творческите индустрии. Това е нещото, което ние споделяме в момента- опитът, който имат британските екипи с екипите в България и другите страни. Те са много щедри в това да споделят грешките си. Културата да се учиш от грешки е нещо, което много добре се вижда в британските творчески индустрии, каза в СКЛАД 2019 Любов Костова.

Смята, че Брекзит няма да се отрази по отношение на културните политики между Обединеното кралство и страните от Европейския съюз. И доказателства за това идват и от двете страни. Подобно на любовта и прелетните птици, културата не познава национални граници. Цитирам регионалната ни директорка, която каза това изречение, когато научихме резултатите от референдума за Брекзит. Да, ще има промени в културните политики, за които ние не знаем в момента. Но желанието за международни сътрудничества от страна на британските културни индустрии и изкуства няма да намалее. Както няма да намалее желанието за контакти и копродукции със международни партньори. Неотдавна, едно от нещата, които от Британски съвет направихме в помощ на преговорния процес, бе да организираме три срещи „Европейски съюз- Обединено кралство”, в които направихме това, което умеем- събрахме топ професионалистите от страните- членки в сферите на културата, образованието и науката с техните колеги от Обединеното кралство. Пловдив 2019 също имаше представител. Причината да направим тези мега сборища в Берлин, Мадрид и Лондон, бе да можем да информираме британските преговарящи, когато културата и образование са на масата на преговорите по отношение на предстоящия договор, да знаят какво се изисква от тях от европейските им партньори, за да продължат да работят заедно. Едно нещо стана абсолютно и безспорно ясно- и двете страни ще искат и ще продължат да работят заедно. На този етап само можем да гадаем какви ще бъдат юридическите рамки на договора. Знаем обаче какви са очакванията на сектора във Великобритания и на европейските им партньори. Има много ясни гласове за това, че сътрудничеството ще продължава- трябва да намерим начините това да се случи, смята директорът на Британски съвет в България.

Като знак в тази посока тя посочи неотдавна излязлата позиция на Британското правителство за приоритезирането на областите култура, образование и наука по отношение на участието на страната в механизмите на Европейската комисия след подписването на окончателния договор. Черно на бяло бе заявено, че участие в програмата Творческа Европа, Хоризонт 2020, Еразъм Плюс както и други механизми на ЕК, ще продължат да бъдат приоритет за британското правителството, дори след излизането на страната от общността. Което означава, че ще има и заделен бюджет за плащане на съответните такси за участие в тези програми. Образование, култура и наука са три от областите, в които ще има продължаващи партньорства с Европейски съюз, подчертава на финал Любов Костова. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…