Зеленият инфопункт на фестивала Нощ/ Пловдив 2015 ще бъде изграден от хартиени тръби, изработени от рециклиран материал

Авторският екип, чийто проект спечели конкурса на фондация „Отворени изкуства“, е DVEIF

В конкурса за зелен инфопункт на фестивала „Нощ/ Пловдив 2015“, организиран от фондация „Отворени изкуства“ съвместно с EVN https://www.evn.bg/България и Tripple Green Building Group, се включиха 

22 проекта. Авторският екип, който впечатли най-много журито, е DVIEF с участници Димитър Свиленов, Николай Топалов, Виктор Грозев.

Предложението на DVIEF е за изграждането на павилион, ситуиран съобразно формата и размерите на площада, в който се намира, както и подходите към него. Той ще се състои от 2 подвижни части, като външната му форма ще следва околните фасади, а във вътрешността си ще е разделен на 2 симетрични части. По този начин вътрешното пространство ще прераства в независима зона, която ще посреща гостите на фестивала.

Основната част на инфопункта ще се изгради от статични хартиени тръби (хартиени шпули) с диаметър 20 см всяка, свързани помежду си в модулни системи. Второстепенната част ще се състои от подвижни хартиени шпули със същия размер, поставени в основните тръби. Те ще са интерактивни елементи, които посредством изтегляне и/или прибиране ще оформят места за отдих или работа на открито под формата на пейки, столове, маси или навес. 

Журито на конкурса сподели, че спечелилият проект се е отнесъл най-добре с мисъл към заобикалящата среда. За тях изборът е бил категоричен заради съвременната форма от органичен материал, на която залагат DVIEF. Техният проект кореспондира много подходящо със средата без драстични контрасти, като създава уют и се превръща по-скоро в градска скулптура. Бъдещият зелен инфопункт на Нощта e с мека моно материалност, проста трансформируемост, двойствена форма, добра комбинация между балансирана естетика, елегантност и мисъл за отношението между функция и материал. 

Проектът за локация 0 на Нощта ще има и акумулатор за електроенергия, добита от фотоволтаичен панел, поставен на покрива на павилиона. След края на фестивала всеки един елемент от зеления инфопункт ще може да бъде рециклиран или използван отново за други цели. 

Инфопунктът е централна точка за фестивала Нощ/ Пловдив 2015 и ще предоставя информация и материали на посетителите. Той ще се разгърне на площ от 60 кв. м на ул. „Станислав Доспевски“ в Пловдив и ще разполага със свободна Wi-Fi зона. Организаторите от фондация „Отворени изкуства“ планират инфопунктът да започне да функционира още на 1 септември, 10 дни преди началото на арт фестивала, когато ще бъде официалното му откриване и представянето на авторския екип. 

За първа година фестивалът „Нощ/ Пловдив“ обяви конкурс за дизайн и реализация на зелен инфопункт. Според журито силно впечатление е направил големият интерес към конкурса и високото качество на получените проекти, което е показателно за необходимостта от подобен тип инициативи в България. „Конкурсното начало работи и в България, когато е налице доверие в организаторите“, допълват от журито.

Допълнителна информация:

В журито на конкурса са Виктор Янков, фестивален директор на „Нощ/Пловдив“; Светлана Куюмджиева, артистичен директор на „Пловдив 2019“; Калина Трифонова, зам. председател на Управителния съвет на EVN България; aрх. Весела Вълчева-Макгий, консултант по устойчиво строителство в Triple Green Building Group, арх. Вяра Желязкова и арх. Георги Кътов от I/O Архитекти. Сред основните критерии за оценка са целесъобразността на предложенията, здравината на конструкцията, мобилността и функционалността, възможността за енергийно захранване от алтернативни източници и употребата на енергоспестяващо оборудване и осветление, използването на естествени материали и такива с рециклирано съдържание.

За въпроси:

Анна Кошничарова

Related PR

0889606081

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…