Български художници ще участват в мащабна изложба, представяща най-добрите творци на Европа. Творби на Мартина Вачева и Недко Солаков са представени в изложбата „Diversity United. Contemporary European Art“, която се открива в Берлин на 8 юни. Изложбата ще пътува в Париж и Москва по-късно тази година.

Мултинационалната пътуваща изложба цели да представи най-актуалните артистични хоризонти на Европа, като разглежда съвременното европейско изкуство след падането на Желязната завеса и подчертава значението на междукултурния разговор днес. Изложбата се фокусира върху теми като свободата и демокрацията, страхът от бъдещето, солидарността и разделението, пандемията и глобализацията, миграцията, територията, както и политическата и личната идентичност.

В „Diversity United. Contemporary European Art“ са представени произведения на 90 утвърдени и млади художници от 34 държави. Между тях са автори като: Георг Базелиц, Кристиан Болтански, Моника Бонвичини, Маурицио Кателан, Олафур Елиасон, Гилбърт и Джордж, Антъни Гормли, Мона Хатум, Иля и Емилия Кабакови, Анселм Кифер, Роман Ондак, Дан Пержовски, Герхард Рихтер, Анри Сала, Slavs and Tatars, Волфганг Тилманс, Розмари Трокел, Ървин Вурм и др.

Участието в изложбата на Недко Солаков и Мартина Вачева представя две различни поколения на българското съвременно изкуство.

Недко Солаков (роден 1957 г. в Червен Бряг) е международно най-известният български художник и творчество му е показвано на най-престижните форуми за съвременно изкуство като: Документа (2007, 2012 г.), Венецианско Биенале (1993, 1995, 1999, 2001, 2003 и 2007 г.) и др. Негови творби са притежание на над 50 музейни и корпоративни колекции, включително MоMA, Ню Йорк; Tate, Лондон; Център Помпиду, Париж.

В рамките на изложбата той представя инсталация „Трима“ от 2007 година, включваща три геометрични обекта и ръчно написан текст. В нея червен метален конус, сфера, облечена в изплетена от жената на художника, рошава черна обвивка, и алабастров куб контактуват в любовен триъгълник като одушевени предмети. По забавен начин, преминавайки през предразсъдъци, тайни и откровения, неочаквано техният характер се променя, провокиран от чувствата им. Творбата е била част от голямата изложба на художника „Wrong Material“ в галерия Континуа, Сан Джиминяно и днес е в колекцията на Нунция и Виторио Гади.

Представителка на най-новата млада вълна автори, Мартина Вачева (родена 1988 г. в Пловдив) започва артистичната си кариера едва през 2016 година, когато е първата й самостоятелна изложба в галерия Sariev. От тогава насам Мартина Вачева търпи бързо развитие и за пет години вече има самостоятелна изложба в един от трите най-големи музея в Германия Folkwang Museum и е носител на наградата на  33-то биенале Ljubljana Biennial of Graphic Arts.

В изложбата Мартина Вачева участва с творби, създадени специално, които представят три социални реалности от България. „Trashland“ е мащабна живопис с множество малки наративи и сцени. Сюжетът представя хармонична весела картина на колоритния, наситен с живот, с персонажи и случки ромски неделен битак в гетото „Шекер махала“ в Пловдив, което е една от най-големите общности на роми в Европа. Като неин контраст се явява по-малката картина „Бинго за милиони“, която, асоциирайки с рекламен постер, ни „продава“ живота на богатите и ни приближава до мечтите на голяма част от българското население. Последната най-малка картина „Glory Nature“ носи наивистичното усещане за живота в пандемия, в който липсва социален контекст.

За участието на българските автори в изложбата „Diversity United. Contemporary European Art“ една от кураторките на изложбата Ан Шванц казва: „Недко Солаков умее да извежда привидно банални ситуации на падения и успехи от лично на политическо ниво, така че за нас неговият често ироничен и провокативен начин на коментиране на нашето общество и на начина, по който живеем, е принос към изложбата, който не може да бъде пропуснат.
Мартина Вачева e младa българска художничка, млад европеец, който е наясно с противоречията на европейското общество, с неговите желания и реалности. В сегашната й картина е очарователно да видим как тя внася преувеличения контраст на обществото в съзнанието ни.“

Мартина Вачева и Недко Солаков живеят в България и се представляват от галерия Sariev, Пловдив. „Diversity United. Contemporary European Art“ ще бъде открита на 8 юни в присъствието на федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер в бившето летище Темпелхоф в Берлин. Впоследствие „Diversity United“ ще бъде показана в Париж и Москва. Изложбата е реализирана от Stiftung für Kunst und Kultur в Бон и е курирана от колектив от Уолтър Смерлинг, Саймън Бейкър, Файна Балаховская, Кей Хеймер, Понт Киандър, Камил Морино, Йохана Нойшяфер и Ан Шванц, Хилке Вагнер, Питър Вайбел.


 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…