Вижте красотата на Часовниковата кула от кадри, заснети с дрон (СНИМКИ)

Кметът на Централен с идея за възраждане на водния часовник, съществувал през II-ри век

На Дановия хълм в сърцето на съвременен Пловдив от древни времена е имало съоръжения, които са отмервали времето. Почти всеки пловдивчанин знае, че Часовниковата кула на тепето е една от най-старите запазени в Европа.

Преди няколко дни приключи нейната реставрация и вече паметникът грее с красиво художествено осветление.

Следващата стъпка в социализацията на тепето е възраждането на водният часовник, съществувал през II-ри, съобщи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Той припомни, че редица исторически източници твърдят, че на хълма по времето на Римската империя е имало водно съоръжение за отмерване на времето.

Първите сведения за съществуването му са около 125- 127-ма година. Тогава по земите на Римската империя е имало така нареченото типово строителство, така че правим проучване как може да е изглеждал водния часовник.

Известният пловдивски хроникьор Мимо Райчев е предоставил на кметство Централен вариант как евентуално е изглеждало едно такова съоръжение от епохата.

Знае се, че водният часовник е бил в сграда, но идеята е той да бъде възпроизведен на открито, за да може пловдивчани и гостите на града да му се наслаждават.

Проучваме кой и как може да го произведе, добави Стаменов.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…