Първа пловдивска изложба откри художникът Костадин Жиков в Деня на Независимостта. Пред любители на изкуството в галерия "Възраждане" той представи свои платна - градски и природни пейзажи от Родопите, Великотърновско и Пловдив. Авторът е роден през 1988 година, завършва магистратура "Живопис" във Велико Търново през 2013 година и вече е направил две изложби в София. Това е първото му представяне в Пловдив.

Жиков е млад творец със собствен стил - едновременно класически, но и оригинален, съвременен. Пейзажите му - кътчета от красиви планини или любими места от старинни части на българските градове - са един обичаен поглед към живота, традиционен къс природа. Любими къщи или типични планински изгледи намират място в платната му. Този поглед обаче е претворен по оригинален начин на платното. Най-силно впечатление правят цветовите решения - собствена представа за природата и изграждането на картината. Често с едри мазки и само загатване за общите обеми на даден хълм, скалиста стена или поляна получаваме емоционално впечатление за обекта. Без излишни детайли са представени и акцентите - манастир, къща. Много внимание е отделено на цветовите съчетания - добре подрбани и внимателно подредени цветове, които създават интересна хармония и силни контрасти.

„В душата ми са запечатани скъпоценни спомени от детството ми и лятото, прекарано в селото на дядо ми, сгушено между Родопите и Пирин,“ признава Костадин. „По някакъв начин усещам как този селски начин на живот отеква в пространството и се носи като песен.“

"Вдъхновени от величието на природата, тези уникални произведения на изкуството не са просто живописни изображения на определени места, а продукт на душевното състояния на художника. Онзи свят, който се вижда само със сърцето," пише за него в описанието на изложбата Надежда Цветкова.

Представата на Жиков за къщите в Стария Пловдив, за родопските пейзажи или погледи към Мелник и други градчета и села в региона, и особено впечатляващите Тюркоазени поляни и Арбанашки манастир си заслужават посещението до галерия "Възраждане". Изложбата ще остане там до 12 октомври.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…