Разходката с малчугани хем не трябва да е прекалено дълга, хем трябва да представи нещо ново и вълнуващо за наблюдение

Отново е уикенд и с настъпването на по-пролетни дни вероятно често се чудите къде и как да разнообразите ежедневието и да избягате за ден от градския ритъм. За хората без деца това не е толкова сложно – няма нужда да се съобразявате с тяхното темпо на движение и да търсите интересни за по-малките атракции, но за семействата си е истинско приключение разходката с малчугани. Тя хем не трябва да е прекалено дълга, хем трябва да представи нещо ново и вълнуващо за наблюдение. От тази гледна точка голяма част от планинските маршрути и екопътеки отпадат, тъй като те са свързани предимно с природни гледки, които спират дъха, но не и за едно дете.

Затова днес от екипа на единствения туристически двуезичен пътеводител под тепетата подбрахме три дестинации, които могат да предложат и нещо ново за наблюдение на малките палавници.

Палеонтологичен музей Асеновград

Предполагаме, че повечето вече сте посещавали Природонаучен музей Пловдив и дори знаете наизуст всички експонати. Но пък през уикенда предлагаме да съчетаете разходка извън града, хапване на нещо сладко в любимата на всички асеновградска сладкарница Нико и разглеждане на Палеонтологичен музей Димитър Ковачев.

Първият етаж от музейната експозиция, създадена от екип на НПМ-БАН бива завършен през 1995 г. Експозицията му представя еволюцията на хоботните животни. Особено впечатляващ експонат е копието на туролския динотерий Deinotherium gigantissimum, чийто скелет е над 4 м. висок. Намерен е край с. Езерово от Димитър Ковачев, разкопан е от експедиция на Софийския университет, ръководена от проф. Васил Цанков и е възстановен и издигнат в палеонтологичния музей на Геолого-географския факултет на СУ от доц. Иван Николов. 

В тридесетте експозиционни витрини на втория етаж е представена т. нар. хипарионова бозайна фауна от късния миоцен на България. Рисунките и диорамата в тази експозиция са дело на художника-анималист Велизар Симеоновски, асоцииран сътрудник към Чикагския музей по естествена история и към НПМ-БАН. По-късно експозицията бива разширена и с фосилните находки от ранния плиоцен, разкрити по време на българо-френските палеонтологични разкопки край с. Дорково (З. Родопи), организирани (1985—1987) от Николай Спасов (НПМ-БАН) и ръководена от проф. Ербер Тома от Парижкия музей по естествена история.

Сбирката на Палеонтологичния филиал „Димитър Ковачев“ е уникална с това, че е една от най-богатите палеонтологични колекции в света от т. нар. пикермийска хипарионова фауна на късния миоцен, когато природата на Балканите, със своите носорози, жирафи, маймуни и антилопи е приличала на днешната африканска савана. Съхраняваната изкопаема фауна е с приблизителна възраст 8—7 млн. год., а колекцията съдържа към 35 000 фосилни костни останки.

Пещера Снежанка

Това предложение е за малко по-големите деца, тъй като от паркинга до самата пещера има пътека, която не е съвсем лесна. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1961 г. , когато е и официално открита от туристи. Изключително малка е  - само 145 метра дължина, но в тях е събрала всички форми на пещерни образувания.

Цялата статия може да прочетете в Lost in Plovdiv

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…