Колегите от Lost in Plovdiv разкриват за вас къде в Града под тепетата може да се насладите на хубава книга с чаша питие в ръка

Сигурно всички „книжни плъхове” ще ни разберат с колко голямо внимание подготвихме този списък с любимите на екипа ни заведения, където освен да се освежиш с любима напитка в ръка, може да се насладиш и на обичани заглавия. Вече няма нужда специално да търсим тихо местенце, в което да дочетем с трепет последните редове от дълго чакано заглавие. Подбрахме точно тези, защото атмосферата в тях…е някак специална, музиката –тиха и ненатрапчива, а и на разположение са книги, които може да прелиствате, дори и да сте забравили своята.

Кафе – книжарница Сиела в Mall Plovdiv

Първата голяма кафе-книжарница в Пловдив, в която може бързо да се потопите в най-новите заглавия, предлагани на пазара, да посветите някой свободен час на усамотено четене, или просто да се видите за по чаша кафе с приятел между пазаруването. Неслучайно всички, които попитахме за препоръки, споделиха, че пристигат за всякакви уговорени срещи доста по-рано, за да могат да почетат на спокойствие. За по-топлите дни на разположение има и просторна тераса с гледка към западната част на града, от която залезът е доста впечатляващ.

Кафе – книжарница Доброта

Мястото е добре познато на читателите ни и вече сме го споменавали като едно от заведенията, които да не пропускате за посещение в Кючук Париж. Там  не само може да си изпиеш кафето или здравословното смути и да похапнеш някоя вкусотийка, но да направиш всичко това в компанията на любима книга. Вече почти три години това уютно заведение е като оазис за всички, които искат да се усамотят в компанията на страниците ,или да споделят чаша ароматна напитка с приятели. През 2019 г. от заведението откриха и сцената си за благотворителни кампании и инициативи, театрални спектакли, книгоиздателства и много други артистични събития, които да зарадват Пловдив.

Читалнята

Арт местенцето в квартала на творческите индустрии не е точно читалня, но не е и обикновено кафене. Колекцията им от книги ще успее със сигурност да ви изненада, защото по рафтовете ще откриете доста стари издания. Интериорът и малките закачливи детайли също допринасят към предразполагащата атмосфера. Чайовете им са много добре подбрани, музиката съвсем разпускаща, а дори и да не ви се чете, винаги може просто да пиете по нещо разхлаждащо например.

Artnewscafe

Има нещо, което дърпа интересните хора към това място още от 2008 година, когато отвори врати. Това не е просто заведение, то е общност от хора, споделящи сходни принципи и имащи общ светоглед.  Мястото разполага с iMac, който всеки гост може да използва, малка книжарница, библиотека за четящите хора и специфичен интериорен дизайн дело на MMXX Architects. Тук не просто можеш да изпиеш кафето си или пък следобедната бира, а неусетно да прекараш няколко часа.  И да се почувстваш сред приятели, въпреки че може би няма да познаваш никого.

Котка и мишка

В култовия бирен бар в Капана изобщо не е рядкост да видиш клиенти, разтворили на колене книга, и трескаво прелиствайки страниците в очакване на развръзката. На по чаша леденостудена бира четенето върви отлично. Във втората зала на заведението ще намерите удобно диванче, на което да се отпуснете, а от рафтовете отсреща – дори е възможно да откриете интересно заглавие, което сте пропуснали. Често ще видите  и барманите, навели глава в почивките над любимо четиво, така че ако ви се говори за книги, това е мястото. Винаги ще намерите някой съмишленик.

Argento

Лято е и горещите температури са идеалното време за разхлаждане със сладолед. В случай че имате време да се отдадете на ледената наслада и искате да го направите с книга в ръка, отделете си време за Argento. Тук се предлага истинско италианско джелато по старите рецепти, донесени в града под тепетата от италианските майстори сладкари и джелатиери, а като истински ценители на хубавото еспресо баристите зад бара го сервират с перфектна температура и плътен каймак. Докато отпивате бавно, без да бързате,  и отмаряте в цветната обстановка, не пропускайте да си вземете и четиво от библиотеката, която се допълва редовно и е тук още преди да стане модерна вълната на кафе – книжарниците.

Петното

Автентично, оригинално и класическо едновременно. Мястото, от което започва традицията на литературната сцена в Пловдив предлага както уютната атмосфера на дървения интериор на първия етаж, така и двор през летните месеци, който  с тишината си успява да ви абстрахира от факта, че се намирате в центъра на Центъра. Тук се провежда литературен салон Spirt and Spirit и е сборното място на книжния клуб Синьо куче.

А къде отваряте книгата най-често вие?

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…