Издателство „Летера“  представя двете важни издания „Пловдивска хроника“ от Никола Алваджиев и албума „Пловдив – древен и жив“ на изкуствоведът Красимир Линков и историкът Александър Пижев

Издателство „Летера“ има удоволствието да ви покани на литературните събития, които организира по време на фестивала „Пловдив чете 2019“.

На 11.06.2019 г. от 18:00 ч. в Културен център „Тракарт“ ще бъде представено най-новото актуализирано издание на книгата „Пловдивска хроника“ от Никола Алваджиев, обогатено с архивни снимки и разказ от сина на автора – журналиста Станко Стоянов.

Пловдивчани ще имат възможност още веднъж да се докоснат до хрониката на този древен град, до пъстрия и космополитен Пловдив от началото на ХХ век чрез емоционалния и атрактивен прочит на литературоведа доц. д-р Владимир Янев и обичания пловдивски актьор Стефан Попов.

Кадри от живота на Никола Алваджиев и семейството му, както и от градския живот ще бъдат показани мултимедийно.

Анотация за книгата

В своята знаменита книга пловдивският летописец Никола Алваджиев сладкодумно разказва как е изглеждала днешната Европейска столица на културата в началото на миналия век, как е протичал градският живот по онова време. Вече четири десетилетия след първото и издание, читатели, журналисти и литературоведи продължават да сочат Пловдивска хроника на Алваджиев като най-популярната книга в съвременната пловдивска летописна школа.

Голямата особеност (и голямата хубост) на тази книга е, че без да е хроника, летопис, роман или научен труд, тя обединява хрониката с летописа, романа с научния труд, есето с мемоара, за да се получи една рядко пълнокръвна, интересна, богата с нюанси книга за Пловдив от началото на ХХ век. Ние имаме много описания, истории, въобще книги, посветени на села и градове, но може спокойно да се каже, че даже в най-добрите между тях възкресяването на един град не е осъществено с такава сила на внушението, в такива детайли и пълнота на изображението, както е извършено това в книгата на Алваджиев за Пловдив. Излишно е да казвам, че съдбата на тази творба е напълно заслужена, искам да кажа успехът и. Тя се чете като роман, а е точна като алгебра.

Николай Хайтов

Творбата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски автори и важни за града издания“.

Премиера на албум „Пловдив – древен и жив“

Втората премиера на издателство „Летера“ ще се състои на 13.06.2019 г. от 18 ч. в Културен център „Тракарт“, когато ще бъде представен албум „Пловдив – древен и жив“, отличен с „Награда Пловдив“ за 2018 г. в раздел „Културно наследство и съхраняване на паметта“.

За създаването на албума и тематичното му богатство ще разкажат двама от авторите – изкуствоведът Красимир Линков и историкът Александър Пижев. Ще бъдат излъчени атрактивни фотоси от албума, дело на известни пловдивски фотографи.

Анотация за книгата

Албум „Пловдив – древен и жив“ представя в текст и 290 фотографии най-забележителните артефакти на хилядолетния ни град. Албумът съдържа седем раздела, в които са включени както най-емблематичните забележителности на Пловдив, така и откритите през последните години археологически находки. Интерес сред тях представляват античните мозайки от Голямата епископска базилика на Филипопополис и Малката базилика с баптистерий. Включени са впечатляващи фотографии, представящи великолепието на възрожденските къщи, между които наскоро реставрираната къща на Георги Клианти, възрожденските църкви и ансамбли в Стария град. За първи път в албум се представят архитектурният комплекс Джумаята, Главната улица с нейните забележителни архитектурни образци, Царсимеоновата градина, обновеният квартал на творческите индустрии Капана и пр.

Отделено е място и за културното многообразие на града, неговите най-важни културни институции и проектите на Фондация Пловдив 2019.

Автори на текста са историкът Александър Пижев и изкуствоведът Красимир Линков и специалистите от Регионален исторически музей – Пловдив, археолозите Жени Такова, Мина Боспачиева и художник-реставраторът Елена Кантарева-Дечева, които са ръководители и проучватели на някои от обектите.

В изданието участват със свои снимки 23-ма изявени пловдивски фотографи – Соня Станкова, Чавдар Найденов, Ивилин Кюркчийски, Любен Баков, Никола Лаутлиев, Мариана Камбурова и други.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…