Предложенията на дигиталния пътеводител Lost in Plovdiv за вкусна храна по време на разходка на Гребната

В топлите месеци районът на Гребния канал е предпочитано място за разходка и спорт. Тогава не само в почивните дни на Гребната база е пълно с народ и всеки с удоволствие прекарва време на открито в Града под тепетата.

Дългото над 5 километра трасе предполага доста възможности за спортове като колоездене, тичане, каране на ролери и кънки, и стотици други физически активности. В единия край има доста голяма детска площадка и спортни игрища по волейбол, тенис и футбол, така че сигурно не ви учудва защо е толкова предпочитано място.

Не е необичайно човек да прекара цял ден в района, затова днес от единствения дигитален гид по тепетата ще ви препоръчаме няколко заведения за хапване. На гърба на трибуните има избор от кафенета, в които може да похапнете аламинути набързо, но ние ще се спрем на ресторантите с малко по-разнообразна кухня.

Миконос се намира още преди да навлезете в паркинга на Гребната база, в неспредствена близост до басейн Младост. Атмосферата напомня на местните гръцки псаротаверни, където рибните деликатеси се приготвят с размах, а октоподи, калмари, скариди, раци се сервират по най – различни начини. Топли, студени, печени, пържени, варени,  на скара, осолени или мариновани, като предястие или основно. По – голямата част от суровините са директно внесени от южната ни съседка, а останалите – от местни производители. Селекцията на рибата включва както средиземноморска, от водите на Гръцко море, така и черноморска, тъй като определени видове не отстъпват по вкусови характеристики на тази от южната ни съседка. На гърба на заведението е залепен и гирос павилион. Там се предлагат класически гръцки питки със свински гирос, пилешко или свинско сувлаки, или с прочутата гръцка наденица луканико. Идеално място за cheat day.

Сред зеленината още преди водната част на канала е и ресторант Марбея. Кулинарни изкушения от различни краища на света, подбрани висококачествени напитки, хубава музика, ведро отношение и свежест от природата. Така съвсем накратко бихме го описали. Интериорът на ресторанта е хармонична смесица от исторически чар и модерна изтънченост, но най-важното нещо безспорно е качеството на храната. Много често  се организират тематични вечери, на които добре приготвената и вкусна храна се съчетава успешно с подходящите вина от богатата листа. Подходящ е както за вечеря с приятели, така и за лек обяд с децата, докато се наслаждавате на слънчевите лъчи по Гребната база.

Последното място от кулинарната ни разходка е емблематично и с 20-годишна история. Ресторант Гребеца е спечелил във времето много верни клиенти, които го избират не само заради вкусната храна, но и заради топлото отношение и винаги добро посрещане. Кухнята е интересен микс от традиционни български рецепти и подбрани европейски ястия, но за приготвянето им готвачите залагат изключително на родните продукти. Месата се подбират от биоферми и телешкото се доставя съвсем прясно, за да се използва на момента. Обстановката е уютна и без излишна претенциозност, а лятната им градина е една от най-просторните в Пловдив. Вечерята под звездите и съпровода на звуците на Гребния канал е като едно вълшебство в забързания ритъм на градския живот.

Кое от нашите предложения предпочитате вие?

Източник: Lostinplovdiv.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…