Изложбата „Извън формаТ“ е създадена в и специално за пространството

Паулина Гегова

Не веднъж сме ставали свидетели на впечатляващи изложби разположени в сградата на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“. Повечето от тях са на утвърдили се автори, с много опит и стаж зад гърба си. Но галерията показа, че в нея има място и за младите. Доказателство е снощната изложба на 12 млади творци, кръстена „Извън формаТ“, която ще продължи до края на месеца.

Младежите, с куратори Цветелина Ангелова и Иван Иванов, на първо място се борят за това да съживят залата на ДПХ, защото тя е едно прекрасно пространство, но е безкрайно непредпочитано от младите автори. Според Цветелина залата трябва да функционира на макс и да се превърне в основна локация за изложби през 2019-та.

Това е третата поредна младежка изложба в ДПХ, а голяма част от участниците се включват в нея за първи път. В нея може да видите екстравагантни фотосесии, картини със залепени рентгенови снимки или палатка, окачена на стената.

„Извън формаТ“ е един вид игра на думи. Основният проблем, който се разглежда е този за формата. Една безкрайно необятна и философска тема.

В концепцията сме поставили въпроса за това как всичко около нас е форми и ние сме свикнали до толкова с тях, че ги прилагаме във всичко останало – в отношенията си с другите хора и в социума като цяло, обяснява Цветелина.

Изложбата показва личната интерпретация на всеки автор за формата. Това е много актуална тема за младите, защото те винаги искат да разчупят бариерата, да направят нещо различно и да поправят старото, ако се налага.

Всички участници са прекарали цяла седмица в залата. Те са работили всекидневно в пространството и специално за него. Обсъждали са темата, влияели са си един на друг и по този начин са излезли от собствената си форма.

 

Изложбата не е традиционен пленер, а модернистичен формат, по-различен от тези, които са се случвали до сега. Той провокира възприятията и ни подтиква да си зададем въпроса – ние ли сме част от общовъзприетите форми или сами ги контролираме, без да зависим от наложените тенденции. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…