Микс между новото и старото, красотата на празните пространства в квартала и скритото от окото в изложбата Вишеград

Какво всъщност притежаваме като пловдивчани? Колко често сме си задавали този въпрос и колко често той е оставал без отговор. Понякога очевадните неща остават скрити зад грозни фасади и счупени прозорци. Съкровищата винаги са скрити и е нужно да се поразровиш малко повече, да погледнеш нещата под друг ъгъл и с чужди очи. Именно Вишеградците дадоха своя поглед на Пловдив. Чужденци, които за първи път стъпват в под тепетата и не само виждат потенциала на Капана, но и проектът им е изцяло свързан с него.

Сложна задача, която е имала едва четири дни за своето изпълнение. Кординаторката на проекта, Рая Стефанова, даже не брои първия ден, тъй като бил само за изследване на Капана, така че всичко е свършено за реално три дни. От първоначалния план да бъде създаден един проект се случва добре познатият ни израз, че планове се създават, за да не се следват. В пространството на списание Едно може да видите цели три проекта от Вишеградците – по един от всяка държава. Поляците биват вдъхновени от микса между новото и старото, но не остават и безразлични към занаятчийте, които са се настанили в Капана. Това е и причината те да създадат своя проект с помощта на три местни бизнеса – магазин за текстил, шивачка и принт студио. Това е мултифункционална част от дреха със силна визуална връзка към пространството на Капана. Чехите от своя страна пък виждат потенциала на празните пространства в квартала. Изоставените къщи, скритите ъгли и тесните улички. Чрез своите фотографии те дават съветите си на пловдивчани какво би могло да бъде създадено там. Как може да бъде използван всеки милиметър от Капана в плюс на града. Словаците описаха как вървейки из Капана са виждали сградите, но решетките сякаш са прикривали нещо. Любознателността им ги е накарала да погледнат вътре, където те намират своето съкровище. Такъв е и техният проект – голите линии, които крият в себе си светлината.

Проектът Вишеград може да бъде видян до 29 юни в офиса на Едно. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…