Там се месят хлябове, правят се сапуни, майсторят се кукли, готвят се ястия по стари рецепти, кипи винаги творческа атмосфера

Няколко млади пловдивски автори – поети и писатели – ще се опитат да намерят нови думи и вдъхновения, като се качат високо в планината в началото на юни. Те ще творят сред невероятната природа на Родопите – в малкото и забравено от Бога село Киселчово, където писателката Мона Чобан е успяла да възкреси две от рухналите стари къщи, превръщайки ги в домове на красотата и творческия дух.

Киселчовските къщи вече кипят от живот. В тях почти всяка седмица се организират ателиета, в които стари и позабравени занаяти намират място в зажаднялата душа на заобиколения само от високи технологии и стрес съвременен човек. Тук се месят хлябове, правят се сапуни, майсторят се кукли, готвят се ястия по стари рецепти, кипи винаги творческа атмосфера.

Този път обаче ателието е посветено на словото и думите. Затова е кръстено „Ателие за благи думи”. Защото всички вече сме пренаситени от остри, политически, икономически, стресиращи, плашещи слова всеки ден. И защото младите пловдивски автори искат да открият мекия, човешки, истински и лечебен смисъл на думите – да галят душата, да пълнят сърцето, да възраждат духа, да носят заряд за креативност и доброта.

Ателието ще се проведе в с. Киселчово на 6, 7 и 8 юни. В него ще участват авторите Станислава Станоева, Митко Ламбов, Красимир Йорданов, Катя Стоилова, Силвия Димитрова и Габриела Додова.

Ще се четат стари текстове на родопски диалект, ще се търсят значенията на този уникален говор, ще се правят творчески излети за зареждане с красота, ще се пишат нови текстове, в които да бъде възпята красивата природа на Родопите и Киселчово. Вечерите ще бъдат посветени на свободно общуване, рецитации, песни и задушевни мигове. Въобще – ще бъде много творческо, прекрасно и вълшебно.

Текстовете, участвали в ателието, ще бъдат публикувани в страницата на Киселчовските къщи в интернет, обогатен и с много снимков материал.

 

1 comment

  • Comment Link Димитър Селенски Димитър Селенски Май 30, 2014

    Здравейте, словопазители!!! Силно ме вълнуват събитията в с. Киселчово! Много бих искал да подаря на организаторите и всички участници в "Ателие за благи думи", моят авторски моноспектакъл "Небето на Димитър"! Създаден е по книгата на Екатерина Томова, "Забравените от небето".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…