Вижте магията на България през погледа на един британец, за да забележите очевадното
 
Хората имат навика да не забелязват очевадното. Толкова сме погълнати от ежедневието си, че понякога е хубаво да погледнем през нечий чужди очи. „Магията на България през очите на един англичанин" е един перфектен начин за постигане на нещо подобно. Това е последната книга на англичанина Фил Кърк, който последните години се подвизава като пловдивчанин. За разлика от първата си книга, в която пише за родината ни през погледа на турист, той вече е набрал достатъчно опит по земите ни, за да пише като човек, видял всичко – хубаво и лошо.
 
Макар и по български все да се оплакваме колко ни е зле, то в очите на Фил България е едно прелестно място. На представянето на книгата си снощи в Баския, той се появи пременен в българска народна риза, а начало на събитието дадоха два видеоклипа – един с българска народна песен и един посветен на райските земи, които имаме. Как един англичанин пък ще пише за България? Явно с лекота и то на чист български език. Впечатляващо е как за  по-малко от десет години той успява да развие до такава степен езика си, че с лекота да се изразява писмено. Преди девет години за първи път посещава Черноморието ни и решава да си купи апартамент там. Идва с идеята да поживее няколко месеца, но среща пловдивчанката Тони, която тотално преобръща плановете му. Влюбва се в града, посещава всяко едно възможно събитие и поглъща всеки момент като малко дете. Коктейл КИК,  както той го нарича - Красота, История, Култура го убеждава, че това е мястото, в което трябва да живее и за което трябва да пише. Колко от вас могат да изтанцуват 15 хора, защото Фил може, похвалиха го приятелите му. В сборника му с разкази може да се пренесете в десетки кътчета из България. Места, които знаете, но не познавате. През които сте минавали, но не сте виждали. Приятелите му се шегували, че сигурно третата книга за България ще я напише от Англия и по-скоро с разочарование, но Фил е сигурен, че нищо не може да промени любовта му към родината ни.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…